Gigantikus büntetést kapott az Apple

Margrethe-VestagerAz uniós szabályok értelmében tiltott állami támogatásnak minősülnek az adókedvezmények, amelyeket Írország nyújtott az Apple-nek 2003 és 2014 között, az amerikai informatikai óriáscégnek ezért mintegy 13 milliárd eurót (körülbelül négyezer milliárd forintot) kell visszafizetnie az ír államnak — döntött kedden az Európai Bizottság (EB). „A bizottság arra a megállapításra jutott, hogy Írország illegális adótámogatásokat nyújtott az Apple-nek, amely lehetővé tette, hogy a vállalat éveken keresztül lényegesen kevesebb adót fizessen más cégeknél” — mondta sajtótájékoztatóján Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. A nemzetközi sajtóban megjelent cikkek szerint ez a Brüsszel által valaha kiszabott legnagyobb adózási büntetés.

Az EB tájékoztatása szerint az Apple 2003-ban egy százalékos társasági adót fizetett az Európában elért nyeresége után, 2014-ben pedig már csak 0,005 százalékot. Írországban 12,5 százalékos az általános társasági adókulcs, ami már így is a legalacsonyabb az Európai Unióban. „Remélem világos, hogy számos jó és átlátható módja van annak, hogy a tagállamok ösztönözzék a beruházásokat és támogatást nyújtsanak azon cégeknek, amelyek be akarnak fektetni Európában” — hangsúlyozta Vestager. Mint mondta, a mai döntés mutatja, hogy a bizottság képes cselekedni, amikor egy tagország tisztességtelen előnyt nyújt egy vállalatnak. Hozzátette, „a cél az, hogy minden egyes cég ott fizessen adót, ahol profitot termel”.

Írország és az Apple is jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ebben az esetben az ügy majd az Európai Unió Bírósága elé kerül, ahol vélhetően még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani. Az amerikai óriáscég fenyegető hangvételű közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a bizottság döntése „káros hatással lesz a munkahelyteremtésre és a befektetésekre Európában”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mennyei érzés már a tapintása is: itt a Honor 8

sze aug 31 , 2016
ShareTweetPinShareSzeptember 2-től a magyar piacon is megvásárolható a Honor 8 okostelefon. A készülék tapintása – a gyártó közleménye szerint – egészen egyedi élményt nyújt, amely elsősorban annak köszönhető, hogy az előlap és a hátlap 2,5 dimenziós üvegteste ráfut az alumíniumötvözettel megerősített oldalfalára. Az eredmény egy rendkívül elegáns lekerekített és kecsesen […]

És még ez is...