Falkában keresik az elveszett konténereket a robotcápák

capaEgymással kommunikáló vízalatti robotok falkái pásztázhatják a folyók és a tengerek fenekét, közösen oldva meg a felmerülő problémákat – már ha sikerül az európai mérnököknek együttműködésre bírni a gépezeteket. A szakemberek ugyanis olyan vízalatti drónokat fejlesztenek, amelyek hanghullámok segítségével kommunikálni is képesek egymással. A robotok hangalapú kommunikációja nagyon hasonlít az emberi beszédhez – magyarázta a portói egyetem kutatója, Ricardo Martins. A készülékek az emberi hang frekvenciatartományát és a számunkra nem érzékelhető frekvenciatartományokat is használják.

Több robot többre megy, ha például egy vízbe esett tárgyat vagy vegyi szivárgást kell megtalálni. Mindegyik másféle érzékelőket hordoz, így jól kiegészítik egymást. A tengeralattjárók a felszínen lévő iránytóközpontba juttatják el az adataikat. Itt pontosan lehet követni a helyzetüket, valamint a körülöttük lév víz hőmérsékletét és kémiai tulajdonságait is. A vízbe esett tárgyak megtalálásához például elengedhetetlen az a szonár, amely képes a fenékre süllyedt tárgyakat megtalálni a kibocsátott hanghullámok visszaverődései alapján. A készülék már bizonyított a portói kikötőben, ahol megtaláltak vele egy elsüllyedt konténert.

Három fő felhasználási területe van ezeknek a szerkezeteknek: a kikötői biztonság, a számunkra rendkívül fontos környezeti tényezők megfigyelése, valamint a kikötő hajók átvizsgálása – foglalta össze Lino Antunes, a portói kikötő biztonsági főnöke. Hozzátette, hogy a vízalatti vulkánok vizsgálata, víz alatti régészeti lelőhelyek feltárása, a partok, az infrastruktúra, a kikötők védelme – mind olyan felhasználási terület, ahol a robotokat jól lehet alkalmazni — írja az euronews.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Sikeres negyedévet zárt az LG

ked júl 29 , 2014
Az LG az év második negyedévében 165 százalékos növekedést produkált az előző év azonos időszakához képest. A társaság szinte minden területen növekedést ért el, egyedül a légkondicionálók és az energiamegoldások területén volt némi csökkenés az előző évhez képest. A legsikeresebb terület ismét a mobilpiac volt, itt húsz százalékos éves növekedéssel […]
dollár

Friss, ropogós