MI5: egyre nagyobb fenyegetés az orosz kiberhadviselés

andrew-parker-mi5A brit belbiztonsági szolgálat (MI5) vezetője szerint mind nagyobb fenyegetést jelent a stabilitásra az orosz kiberhadviselés.

A brit kormány kedden olyan stratégiát jelentett be, amelynek célja képessé tenni Nagy-Britanniát a kibertámadások hasonló eszközökkel történő megtorlására. Andrew Parker, az MI5 vezérigazgatója egy interjúban kijelentette: Oroszország egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljai elérésére, és eszköztárából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés, a felforgató tevékenység és a kiberhadviselés sem. Parker szerint ez a tevékenység egész Európára, így az Egyesült Királyságra is kiterjed. A kémfőnök szerint az orosz kiberhadviselés célkeresztjében katonai titkok, ipari beruházások, gazdasági információk, kormányzati szakpolitikai, külpolitikai intézmények állnak. Az MI5 vezérigazgatója szerint úgy tűnik, hogy Oroszország önazonosságának egyre meghatározóbb eleme a szembenállás a Nyugattal. Ez mutatkozik meg Oroszország ukrajnai és szíriai tevékenységében is, de a láthatatlan, nagy hatású elem a kiberfenyegetés — fogalmazott Parker.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter ugyancsak kedden, a kiberhadviselés elleni új brit stratégiát ismertető londoni beszédében bejelentette: a brit kormány 1,9 milliárd fontot (több mint 660 milliárd forintot) fordít olyan kapacitások kiépítésére, amelyekkel szintén a kibertérben megtorolható az ilyen jellegű támadás. Hammond szerint az ilyen kiber-ellentámadási kapacitás hiányában Nagy-Britannia “lehetetlen választás elé kerülne: vagy nem vesz tudomást a (kibertámadás) pusztító következményeiről, vagy katonai válaszcsapáshoz folyamodik”. A pénzügyminiszter nem nevezte meg Oroszországot a kiberfenyegetést jelentő országok között, de kijelentette, hogy “ellenséges külföldi tényezők” olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel működésképtelenné lehet tenni például a brit légiforgalmi irányítást, vagy a teljes brit áramszolgáltató hálózatot.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő alaptalannak nevezte azokat a brit nyilatkozatokat, amelyek szerint Oroszország politikája fenyegetést jelent az európai országokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Novembertől kapható a Huawei TalkBand B3 okoskarkötő

csü nov 3 , 2016
Elvileg már kapható Magyarországon is a TalkBand B3, a Huawei idén áprilisban bemutatott okoskarkötője. A megújult dizájnnal, kivehető Bluetooth headsettel, valamint az elődeinél jobb hívásminőséggel és okosabb aktivitás- és alvásfigyelési funkciókkal felszerelt TalkBand B3 háromféle szíjjal – műanyag, bőr és fém – kerül a boltokba. A TalkBand széria előző készülékeihez hasonlóan […]
okosóra