Érthetetlen, hogyan voltunk meg eddig az “intellektuális erőterek” integrálása nélkül

1

Kazinczy FerencA magyar nyelv védelmének érdekében megkezdi munkáját a Digitális Kazinczy Műhely a Digitális Jólét Program, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaj-Hegyalja Egyetem összefogásában.

A Digitális Kazinczy Műhely tevékenységi köre igen sokrétű, a közgyűjteményektől az applikációfejlesztéseken át az emberi erőforrásokig terjed – foglalta össze Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője. Elmondta, hogy a munkához két programmal szeretnének csatlakozni, a Digitális Comenius Programmal, emellett nemcsak anyagi és egyéb eszközökkel támogatják a Digitális Kazinczy Műhelyt, hanem a Mesterséges Intelligencia Koalíció támogatásával a nyelvművelést is bevonják. A Magyar Nyelv Múzeumában hétfőn nyíló új állandó Kazinczy-kiállításra hívta fel a figyelmet Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Kiemelte: a múzeumot és a kertet a magyar nyelv zarándokhelyévé szeretnék fejleszteni.

Hauser Zoltán, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakmai előkészítő bizottságának elnöke arról szólt, hogy az egyetem kifejezetten készül arra a térségfejlesztő küldetésre, amelybe integrálni szeretné az “intellektuális erőtereket” is. A DJP pedig nem csupán erőtér, hanem katalizátor is, olyan teljesítményeket, lehetőségeket indít el, amely az egyetem számára gyümölcsöző jövőképet vázol fel – fűzte hozzá. Anyanyelvünk megőrzése és fejlesztése úgy biztosítható, ha elkészülnek azok a nyelvtechnológiai megoldások, amelyek a mesterségesintelligencia-alapú rendszerek működéséhez szükségesek – közölte Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Hozzátette: a koalíció egyik kiemelt célja a magyar nyelvet felkészíteni az MI korszakra.

One thought on “Érthetetlen, hogyan voltunk meg eddig az “intellektuális erőterek” integrálása nélkül

  1. A kormányzatok, mindegyik, abban téved nagyon, hogy meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon. Miközben csak a lehetőséget kellene biztosítani, hogy mindenki tehesse a dolgát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hamarosan lehet pályázni az "Év digitális faluja" díjra

sze jún 23 , 2021
Megalapították, s már pályázni is lehet az “Év digitális faluja” díjra – közölte az Digitális Jólét Nonprofit Kft. A címre a digitális innovációkat alkalmazó – ötezernél kevesebb lakosú – települések pályázhatnak négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, valamint innovatív gazdasági ökoszisztéma. […]
falu