Életveszélyesek az elégedetlen munkavállalók

Az elégedetlen munkavállalók által kiszivárogtatott érzékeny adatoktól tartanak a legjobban a cégek, derül ki a vállalatok jelszó- és hozzáférés menedzsment folyamatait vizsgáló globális kutatás eredményeiből.

Több mint ezer közép és nagyvállalat it-biztonsági szakemberének bevonásával készített globális felmérést az One Identity megbízásából a Dimensional Research nevű piackutató vállalat. A felmérés azt vizsgálta, hogy milyen folyamatokat, eszközöket használnak a vállalatok és állami intézmények a felhasználói hozzáférések kezelésére, milyen kihívásokkal, aggályokkal szembesülnek a területen. A piackutatás amellett, hogy számos biztonsági szempontból kockázatot hordozó gyakorlatot tárt fel, arra is rámutat, hogy a szakemberek leginkább az elégedetlen vagy elbocsátott munkavállalóktól tartanak, akik anyagi haszonszerzés céljából vagy a bosszútól motiválva nagyobb kárt, hitelvesztést okozhatnak munkaadójuknak, mint bármilyen külső támadó.

A felmérés talán legmeglepőbb megállapításai közé tartozik, hogy a szervezetek egyharmada manuálisan kezeli, és egyszerű táblázatban tartja nyilván a rendszerüzemeltetéshez létrehozott és ezáltal a legkritikusabb információkhoz is hozzáférést biztosítót kiemelt jogosultságok jelszavait. Húszból legalább egy vállalatnál egyáltalán nem tudják garantálni, hogy az összes jogosultságát megszüntetették a munkavállalónak, amikor elhagyja a munkahelyét, vagy megváltozik a munkaköre. Illetve érdekes tanulság az is, hogy egy egyszerű jelszó visszaállítás több mint harminc perces feladatot jelent az informatikai osztályok tíz százalékánál. Mindez pedig elég sivár képet fest, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek a szervezetek kritikus állami infrastruktúrákat üzemeltetnek, vagy több tízezer ember pénzügyi adatait kezelik.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

200 millió okostelefont szállított le a Huawei 2018-ban

sze jan 16 , 2019
A Huawei Technologies globális árbevétele 2018-ban 21 százalékkal emelkedett, elérte a 108,5 milliárd dollárt. A legjobban a fogyasztói üzletága növekedett, összesen kétszázmillió okostelefont szállított le, ami harminc százalékos növekedés. A gyártó eddigi egyik legjobb évét tudhatja magáénak: az 5G-s mobilhálózatok építésében már 26 kiépítési szerződést kötött, és 2018 második negyedévében […]