Egyre több ügy intézhető a NAV mobilalkalmazásában

Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkáraA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobil appján keresztül már nem csak számos adófajtát be lehet fizetni, hanem számos hasznos információ is megtudható.  

Egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus úton intézhető mobiltelefonos, tabletes megoldások, mivel időt és pénzt spórolnak azzal, hogy nem kell papír alapú űrlapokat töltögetni, sorban állni. A NAV mobilapplikációjának fejlesztésénél is szempont volt mindez. Így a NAV mobil appon keresztül már be lehet fizetni a gépjárműadót; le lehet kérdezni az adószámlát; meg lehet nézni, hogy a munkáltatónknál be vagyunk-e jelentve; megtudhatjuk, hogy milyen béradatokkal vagyunk bejelentve; található benne adótraffipax információ; több adókalkulátor, és – országonként elérhető – utazási információk is – jelentette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Mint ismert, az idei évtől elég évente egyszer foglalkozni a gépjárműadóval, és plusz egy hónapot kaptak a gépjárműtulajdonosok és üzembentartók, ugyanis március 15. helyett április 15-ig kell az adót befizetni. Kedvező lehetőség, hogy 2-5 havi, pótlékmentes részletfizetés automatikusan jár azoknak a természetes személyeknek, akik a határozat kézhezvétele után, legkésőbb június 30-ig kérik azt. A NAV-Mobil applikáció gépjárműadó csempéjén intézhetik, a befizetésről és a részletfizetés elbírálásáról szinte azonnal visszajelzést is kapnak. Az appot 422 ezer alkalommal töltötték le az elmúlt évben.

Megtudhatód, hogy bejelentett-e a munkaadód

Az applikáció segítségével az „Adószámla-lekérdezés” menüpontban a fizetendő és visszaigényelhető adó egyenlege látszik. A foglalkoztatási adatok arról tájékoztatnak, hogy a munkáltató – szerződésüknek megfelelően – bejelentette-e az alkalmazottját, fizeti-e utána a tb-járulékot. Azt is meg lehet nézni, hogy milyen béradatokkal jelentette be a dolgozót. Ezeknek az adatoknak a lekérdezésével fény derülhet a szabálytalan foglalkoztatásra, amit mihamarabb rendezni kell. Az adóhatóság 2017 óta közzéteszi, hogy adóellenőrei mely településeken és milyen típusú üzletekben végeznek fokozott ellenőrzést, próbavásárlást, forgalomszámlálást. Ez az információ is elérhető az applikációban, adótraffipax néven.

Az államtitkár hangsúlyozta: immár nyolcadik éve jelent könnyebbséget a több mint 5,6 millió adózónak, hogy március 15-ig a NAV készítette el az adóbevallás-tervezetét, azaz az eSZJA-t, amik akár okostelefonról vagy tabletről is megnézhetők. A legtöbbeknek nincs dolguk, hiszen a fizetési adataikból dolgozott a NAV. Ám ha a fizetésen kívül, például lakáskiadásból bevétele volt valakinek, vagy egyéb kedvezményre jogosult, azt be kell írni a tervezetbe. Beküldés előtt javasolt a bevallás tervezetének alapos átnézése és az egy százalékokról való rendelkezés is, ami az applikációban szintúgy csak néhány kattintás. Jelentős segítség az is, hogy a bevallás május 21-én automatikusan érvényessé válik, még abban az esetben is, ha arra rá sem néz az adózó. Míg korábban, ha valaki nem nyújtotta be az szja-bevallását, mulasztási bírsággal számolhatott.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az idősek a vírusoktól és adataik ellopásától tartanak

sze márc 27 , 2024
ShareTweetPinShareLeginkább a számítógépes vírusoktól és adataik illetéktelen kézbe való kerülésétől tart az ötven évnél idősebb korosztály, és tíz százalék körüli azok aránya, akik voltak már online csalás vagy támadás áldozatai. A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kutatása rámutatott, hogy a […]
öreg, ember, laptop

És még ez is...