Dinoszauruszevő krokodilt találtak

Confractosuchus sauroktonosEgy új krétakori krokodilfajt azonosítottak Ausztráliában. A tudósoknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a krokodil utolsó vacsorája egy fiatal dinoszaurusz volt. Az új krokodilfaj, a Confractosuchus sauroktonos példányának megkövesedett csontjait 2010-ben fedezték fel Queenslandben, az úgynevezett Winton-formáció közelében. A leletet egy körülbelül 95 millió éves geológiai kőzetrétegből sikerült kiásni. A két és fél méter hosszú krokodil gyomrában a tudósok egy fiatal ornithopoda – növényevő dinoszaurusz – részben megemésztett maradványait azonosították. A Dinoszauruszok korának Ausztráliai Múzeuma (AAOD) szerint ez az első olyan ausztrál lelet, amely bizonyítja, hogy egy krokodil dinoszauruszt evett. A krokodil fosszíliája részben összetört, a törött csontok közül azonban számos apró csont is előkerült a kis dinoszaurusz csontvázából.

A krokodil csontvázának helyreállításához röntgen- és CT-szkennelési technológiát használtak, majd tíz hónap alatt készítették el számítógéppel a csontok 3D-s rekonstrukcióját. Mivel az édesvízi krokodil csontozatának 35 százaléka megmaradt, a kutatóknak sikerült rekonstruálni a krétakori ragadozó szinte teljes koponyáját. A gyomrában talált fiatal dinoszauruszt viszont nem tudták azonosítani. A kutatók szerint egy fiatal növényevő példány volt, amelynek 1,7 kilogramm lehetett a súlya. Vagy a krokodil végzett vele, vagy röviddel a halála után falta fel. A kutatók szerint azért fontos és ritka a felfedezés, mert mindeddig csupán néhány korabeli ragadozómaradványt találtak a prédájával együtt. Matt White, a múzeum munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a Confractosuchus valószínűleg nem kifejezetten dinoszauruszokkal táplálkozott, de a könnyű zsákmányt nyilván nem hagyta ki. „A dinoszauruszok fontos táplálékforrást jelenthettek a krétakori ökológiai táplálékláncban” – magyarázta.

A Confractosuchus sauroktonos a második krokodil, amelyet a Winton-formációban találtak. A kőzetrétegből 2019 októberében egy 96 millió éves pteroszauruszt is sikerült kiásni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felmondott a Transindex teljes szerkesztősége... jön a TransTelex.ro?

sze febr 16 , 2022
Felmondott az erdélyi magyar Transindex.ro portál teljes szerkesztősége kedd reggel. Amint a portálon közölt elköszönő írásban a szerkesztőség tagjai közölték, úgy érzik: a munkájuk teljességgel ellehetetlenült, és már nem tudják a legjobb szakmai tudásuk szerint ellátni azt a feladatot, amely a mindenkori szabad sajtó feladata lenne. Megjegyezték, a portál 23 […]
Transindex

És még ez is...