Betört a XXI. század Kocsra

Egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistállót adtak át Kocson; az Aranykocsi Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. létesítményében az állatok fejését robotok végzik, emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták. László Kálmán vezérigazgató elmondta, az 540 tejelő szarvasmarha ellátásához egy műszakban két ember munkájára van szükség. Ez Magyarország első olyan tehénistállója, ahol nyolc robot végzi az állatok fejését. A fejlesztést az Aranykocsi Zrt. önerőből végezte el, a források felét az MKB kedvezményes kamatozású hitele biztosította. A tehénistálló Közép-Európa egyik legkorszerűbb létesítménye, a svéd DeLaval cég technológiájának felhasználásával hozták létre.

Az Aranykocsi Zrt. 1993-ban alakult, a korábbi termelőszövetkezet jogutódjaként. A társaságnak négyszáz tulajdonosa van, a korábbi szövetkezeti tagok és örököseik. A zrt. százhetven embert foglalkoztat, 2017-ben három milliárd forintos árbevételt ért el. A vállalkozás ezerhatszáz hektáros, bérelt területen termel növényt, 950 anyakocától évente harmincezer sertést bocsát ki, valamint ezer szarvasmarha tartásával évente 9,2 millió liter tejet értékesít.

Next Post

Belép az okos otthon piacra a VELUX

csü okt 25 , 2018
Az időnk kilencven százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából. A rendszeres szellőztetéssel csökkenthetjük a benti levegő nedvesség- és szén-dioxid tartalmát, valamint szabályozhatjuk a hőmérsékletét. Ennek megvalósítására fejlesztett megoldást a VELUX és […]