Bankszámlaválasztás: még van néhány nap, hogy lépj!

Magyar Nemzeti BankA Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyféltudatosságot erősítő fogyasztóvédelmi kampányt indított a bankszámlákkal kapcsolatos takarékoskodási lehetőségek, illetve az egyszerűsített bank- és bankszámlaváltás bemutatására.

A közlemény szerint a „Mennyi az annyi? – Spóroljon a bankszámláján!” című kampányban a jegybank a tudatos számlaválasztásra hívja fel a figyelmet, amellyel évente több tízezer forint is megtakarítható. A bankoknak egy uniós irányelv alapján minden év január 31-ig tájékoztatniuk kell lakossági ügyfeleiket számlaköltségükről. Az éves, egységes formátumú díjkimutatásban részletes áttekintést kapnak az ügyfelek az igénybe vett banki szolgáltatásokról, mint a számlavezetési díj, sms-értesítések díja, internetbank, mobilalkalmazás és telefonos banki szolgáltatások díja, de felsorolják az elvégzett tranzakciókat, ezek díjait, valamint a kamatbevételek és kamatköltségek összegét is.

A díjkimutatás segítségével az ügyfelek könnyen összehasonlíthatják számlaszolgáltatásaik költségeit más szolgáltatók aktuális ajánlataival. Az MNB megújult, ingyenes Bankszámlaválasztó programja bemutatja minden hazai, forintalapú bankszámla költségeit, emellett az ügyfélre jellemző fizetési szokások megadása után a saját várható havi és éves átlagdíjat is kiszámítja. A jogszabályok lehetőséget biztosítanak az egyszerűsített, maximum tizenhárom munkanap alatt lebonyolítható bankváltásra. Ilyenkor az ügyfélnek csak az új bankot kell megbíznia, amely intézi a számlaváltással kapcsolatos feladatokat, megbízások, és ismétlődő átutalások áthozatalát a régi hitelintézettől.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Meglepő, de tavaly csökkentek a globális chipeladások

szo febr 10 , 2024
Tavaly annak ellenére csökkentek a globális chipeladások, hogy 2022-ben még rekordszintű volt a chippiaci forgalom. A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a Semiconductor Industry Association (SIA) honlapjára felkerült adatok szerint a félvezetőipar globális értékesítése tavaly 8,2 százalékkal, 526,8 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi, rekordszintű 574,1 milliárd dollárról. […]
Siemens chipgyártás

És még ez is...