Az EU eljárást indított az AliExpress ellen

AliExpressA digitális szolgáltatásokról szóló szabályozás esetleges megsértése miatt az EU eljárást indított az AliExpress ellen.

Az Európai Bizottság eljárást indított annak vizsgálatára, hogy az AliExpress kínai online kereskedelmi platform megsérthette-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA) a kockázatok kezelésével és mérséklésével, a tartalom moderálásával és a belső panaszkezelési mechanizmussal, valamint a hirdetési és ajánlórendszerek átláthatóságával kapcsolatos területeken.

A brüsszeli testület közleménye szerint az eljárás megindítását az indokolta, hogy az előzetes vizsgálatok az AliExpress szolgáltatási feltételei betartatásának hiányát tárták fel több területen. Az Európai Bizottság szerint a vállalat online felületein a fogyasztók továbbra is megtalálhatnak az egészségre kockázatot jelentő bizonyos termékeket, például hamis gyógyszereket és élelmiszereket, valamint étrendkiegészítőket, illetve hozzáférést enged a pornográf tartalmakhoz a kiskorúak számára. Hiányosság mutatkozik az illegális tartalom terjesztésének megakadályozására, valamint a szándékos manipuláció megakadályozására irányuló intézkedések terén.

Az előzetes vizsgálatok a szükséges intézkedések hiányát tárták fel az olyan funkciókból eredő kockázatok megelőzése terén is, mint például az illegális vagy káros termékeket népszerűsítő hirdetések. Hiányosság mutatkozik továbbá az AliExpress-t használó kereskedőktől kért információk összegyűjtésére és értékelésére vonatkozó kötelezettség betartása tekintetében, valamint a rendelkezés azon pontjainak betartása terén, amely szerint a vállalatnak az online felületén kereshető és megbízható adattárat kell biztosítania a megjelenő hirdetések között. Amennyiben a vizsgálat során feltárt hiányosságok bizonyosságot nyernek, a felsorolt mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló szabályozás vonatkozó előírásainak megsértését jelentik. Az Európai Bizottság most kiemelt vizsgálatot fog végezni a feltárt hiányosságok alapos megismerésére, folytatja a bizonyítékok gyűjtését további információk bekérésével, meghallgatások lefolytatásával.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Itt az első pályázati felhívás az európai egészségügyi startupoknak és vállalkozóknak

pén márc 15 , 2024
ShareTweetPinShareValós környezetben tesztelhetik majd az egészségügyi MI és robotikai megoldásaikat az európai startupok és kkv-k. A Testing and Experimentation Facility (TEF) program célja, hogy egyszerűsítse a mesterséges intelligencia és a robotika megoldásainak tesztelését valós környezetben. A TEF program öt szakterületre fókuszál: egészségügy, ipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, energetika és intelligens városok. A […]
Békási Tamás, az EIT Health RIS üzletfejlesztési menedzsere

És még ez is...