Apróhirdetési-piac: addig jó, amíg veszteségesek a nagyok

aprohirdetesA meglehetősen mozgalmas, felvásárlásokkal, márkanév-váltással és újításokkal tűzdelt elmúlt év után az online apróhirdetési piac uralmáért folytatott verseny 2015-ben is folytatódik. Egyrészről minden jel arra utal, hogy az OLX – korábban Apród – pozitívan jött ki a névváltásból, másrészről pedig a Jófogás újítások révén igyekezett megnyerni a felhasználókat. Az eNET a BCE Infokommunikációs Tanszékével közösen újra górcső alá vette a hazai online apróhirdetési piacot: az értékelések alapján a korábbi évekhez hasonlóan ismét az OLX bizonyult piacvezetőnek. Az elemzők szerint a magyarországi online apróhirdetési piacot uraló Jófogás és OLX továbbra is a veszteségtermelő fázisban vannak, egyelőre még egyikük sem tudta jövedelmezőre fordítani a működését.

A felhasználókért folytatott őrült hajszában a marketingköltések mindkettőjüknél jelentős veszteséget generálnak. Ugyan az OLX eredménykimutatása nyilvánosan nem elérhető, mivel a tulajdonos Allegro Group egyben kezeli a portfólióját, a Jófogás esetén van lehetőség a bevételi és a kiadási oldalak megismerésére publikus adatokból. E szerint a Jófogás tulajdonosa, a Schibsted Classified Media Hungary Kft. 1,126 millárd forintos veszteséggel zárta az évet. Az elemzők szerint hozzájuk hasonlóan az OLX esetében is feltételezhető, hogy működésük jelentős veszteséget termel a tulajdonosnak. Ez azonban mindkét cég esetében befektetés a jövőbe, hiszen ha megnyerik a párharcot, akkor már kérhetnek pénzt a felhasználóktól a különböző extra szolgáltatásokért cserébe, illetve csökkenthetik a marketing költségeiket is.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Telekom van, Telekom VOLT, Telekom lesz

pén febr 13 , 2015
A Magyar Telekom nyolcadik éve támogatója a VOLT Fesztiválnak. Az egyre szorosabb együttműködés folytatásaként a szolgáltató 2015-től az esemény névadó szponzorává vált, ezért Magyarország egyik legnépszerűbb zenei eseménye 2015-től a Telekom VOLT Fesztivál nevet viseli. Nyolc hónappal a kapunyitás előtt több nagyágyúval rukkoltak elő a VOLT szervezői, és a sor […]