A Webb-űrteleszkóp csillagok születéséről küldött felvételeket

Rho Ophiuchi ködA Webb-űrtávcső több tucat születőben lévő csillagról készített felvételét tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A fotókon a Földtől mintegy 390 fényévre lévő Rho Opiuchi csillagközi felhőben mintegy ötven csillag születése látható, amelyek többsége a Naphoz hasonló. „Mindenki készüljön a megdöbbenésre!” – írta a képek bemutatása előtt Bill Nelson, a NASA igazgatója, aki a fotókat „impresszionista mesterművekhez” hasonlította.

Webb-űrtávcsövet 2021 decemberében bocsátották fel. Az első képeket 2022. július 11-én küldte a Földre az 1,6 millió kilométerre lévő, úgynevezett második Lagrange-pontból, amely a csillagközi térnek egy olyan területe, ahol a különböző gravitációs hatások kiegyenlítik egymást, így az ott tartózkodó tárgy gyakorlatilag képes lebegni. A világűrnek ugyanabban a térségében kezdi meg hamarosan működését az Európai Űrügynökség Euclid programjának űrtávcsöve, amelyet mintegy két hete bocsátottak fel a floriai Kennedy Űrközpontból.

A Webb-teleszkóp az eddigi legnagyobb és legerősebb csillagászati megfigyelőeszköz, egy hat és fél méter átmérőjű távcső, amely a Hubble utódjaként folytatja a világegyetem feltárását. A tízmilliárd dolláros Webb-programtól a csillagászok azt várják, hogy a világegyetem legkorábbi csillagait és galaxisait is észleli, miközben az élet nyomait kutatja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az LG vezérigazgatójának merész víziói vannak

hét júl 17 , 2023
ShareTweetPinShareAz LG Electronics (LG) vezérigazgatójának az a célja, hogy a vállalat célja, hogy mindezzel növelje teljesítményét, és 2030-ra elérje a százezer milliárd koreai von éves forgalmat. William Cho vezérigazgató három pillérre épülő jövőképet vázolt fel. E szerint az LG növekedésének motorját az üzleti portfólió bővítésével az új, platformalapú szolgáltatási üzletágak […]
William Cho, LG

És még ez is...