Űridőjárásban erősek a magyar kutatók

Föld űr csillagMagyar kutatók is részt vettek annak a nemzetközi kutatócsoportnak a munkájában, amely a földi magnetoszféra Nap felőli oldalán megfigyelhető néhány perces robbanásszerű jelenségeket vizsgálta. A kutatók legfrissebb eredményei jelentősen hozzájárulnak az űridőjárás jelenségeinek pontosabb megismeréséhez és megértéséhez. A kutatás során műholdas mérésekkel és numerikus plazmaszimulációk alkalmazásával vizsgálták a földi magnetoszféra Nap felőli oldalán megfigyelhető néhány perces robbanásszerű jelenségeket, amelyeket a napszél-magnetoszféra kölcsönhatás hoz létre a Föld előtti lökéshullám előtt, illetve mögötte, a mágneses burokban. A kutatók ezen folyamatok globális hatásait is tanulmányozták a magnetoszférában, az ionoszférában és a poláris régióban.

A többéves munka eredményeként az amerikai, japán, kínai, finn, francia, norvég és magyar kutatók együttműködésében született, A Föld nappali oldalán megfigyelhető tranziens jelenségek és azok magnetoszférára és ionoszférára gyakorolt hatása (Dayside Transient Phenomena and Their Impact on the Magnetosphere and Ionosphere) című tanulmányban a szerzők a témakör átfogó és naprakész összefoglalását adják. A nemzetközi kutatócsoportnak két magyar tagja volt: Kis Árpád, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet főmunkatársa, az űrkutatás fejlesztéséért felelős igazgatóhelyettes, valamint Facskó Gábor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Űrfizikai és Űrtechnikai Osztályának főmunkatársa. A kutatócsoport 2017-ben elnyerte az International Space Science Institute támogatását.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A telefon képernyővédelmének 4 legjobb módja

szo júl 23 , 2022
ShareTweetPinShareAz okostelefonok képernyőjének mérete napról napra nő. A kijelzők nagysága 4 hüvelykről 6 hüvelyk fölé emelkedett az elmúlt néhány évben, de már egy 7 vagy akár 10 hüvelykes telefon lehetősége sem fura gondolat. A modern telefonok már bizony megkérdőjelezik a táblagépek tekintélyét. A kijelző-növekedési tendencia azonban fokozta a sérülések esélyeit […]
iPhone üvegfólia

És még ez is...