A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzdeni a ragály ellen

A németek többsége hajlandó úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazással is küzdeni a koronavírus-járvány ellen egy friss felmérés szerint.

A Focus című hírmagazin megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a német lakosság 53 százaléka hajlandó használni olyan alkalmazást, amely figyelmezteti a felhasználót, ha a fertőzésveszéllyel fenyegető kapcsolatba került egy igazolt vírushordozóval. A németek 44 százaléka nem töltene le ilyen alkalmazást a telefonjára. Az ország nyugati részén a támogatók aránya 55 százalék, az ellenzőké 42 százalék. A keleti tartományokban, a volt NDK területén fordított a helyzet, a lakosság 43 százaléka készen áll egy adatvédelmi szempontból kifogástalan kapcsolatkövető alkalmazás használatára, 55 százalék pedig elzárkózik ettől. Az okostelefonra fejlesztett alkalmazással, amelyekkel a fertőzöttekkel készített interjún – hatósági kikérdezésén – alapuló hagyományos módszernél jóval gyorsabban lehet feltárni a vírus lehetséges útjait. Az utak feltérképezéséhez meg kell megállapítani, hogy az illető a fertőzőképesség kezdetétől kikkel volt a vírus továbbadását lehetővé tévő kapcsolatban – a német sajtóban ismertetett meghatározás szerint legalább 15 percen keresztül két méternél kisebb távolságban -, amire alkalmasak lehetnek a kapcsolatkövető alkalmazások. Ezért támogatja a kormány a személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) fejlesztését. A munkában nyolc európai országban több mint 130 szakértő vesz részt, a közreműködő intézmények között van a Robert Koch országos járványügyi intézet.

A fejlesztés egyik vezetője, Chris Boos a napokban elmondta, hogy április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első PEPP-PT-alapú alkalmazások. Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami elősegítheti a járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Washington egyre keményebb Kínával szemben

sze ápr 15 , 2020
Washington visszavonná a kínai állami telekommunikációs cég amerikai leányvállalatának működési engedélyét – derült ki az igazságügyi minisztérium csütörtök este kiadott közleményéből. A tárca – a belbiztonsági minisztériummal, a Pentagonnal, a külügyminisztériummal és a kereskedelmi tárcával, továbbá az Egyesült Államok kereskedelmi képviseletével közösen – nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva arra szólította fel a […]

Friss, ropogós