A GVH helyszíni vizsgálatot tartott a Telekomnál és a Telenornál

Gazdasági VersenyhivatalA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. között létrejött, szélessávú szolgáltatásaik nyújtását biztosító hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködést. A vizsgálat keretében előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartottak a cégek székhelyein.

A GVH gyanúja szerint a Magyar Telekom és a Telenor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által 2014. évben kiírt és lefolytatott, szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok megszerzésére irányuló versenyeztetési eljárás (árverés, pályázat) kapcsán egyeztetéseket folytatott. Az egyeztetések a pályázattal érintett piac előzetes felosztására, valamint a pályázati feltételekre adott ajánlataik összehangolására irányulhattak. Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az eljárás lefolytatását a közérdek védelme teszi szükségessé, figyelemmel a vállalkozások piaci szerepére, az általuk nyújtott szolgáltatások jellegére, a magatartás által potenciálisan érintett előfizetők jelentős számára és a feltételezett jogsértés súlyára. Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már megint: márciusban Ecommerce Expo

sze jan 31 , 2018
2018. március 22-én immár harmadik alkalommal rendezik meg az Ecommerce Expót. 2018. március 22-én immár harmadik alkalommal gyűlhet össze a hazai kis- és középvállalkozók színe java a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban, hogy részt vegyenek az idei Ecommerce Expon. A szervezők szerint az első hazai Ecommerce Expo megszervezésével sikerült egy lavinát […]
kosár, kiskereskedelem

Friss, ropogós