A csehek is bekötnek minden céget az adóhatósághoz

Cseh-koronaJóváhagyta szerdán a bevételek elektronikus regisztrációjáról szóló törvénytervezetet a cseh parlament felsőháza, miután az alsóház már februárban igent mondott, a jogszabály életbe lépéséhez már csak Milos Zeman aláírása szükséges, de ez csak formalitás, mivel az államfő korábban bejelentette, hogy támogatja a törvényt. A kormánykoalíció által a jelenlegi választási időszak egyik legfontosabb törvényének minősített jogszabályt a képviselőház több hónapos vita után, az ellenzéki pártok hosszan tartó obstrukciója és ellenkezése ellenére fogadta el. Hasonló vita volt a szenátusban is, de a felsőházban a kormányoldalnak kényelmes többsége van, így a jogszabály elfogadását az ellenzéknek nem sikerült megakadályoznia. A jobboldali ellenzéki pártok azonban ismételten jelezték, hogy a törvény elfogadásának a módját, illetve a jogszabály tartalmát is megtámadják az alkotmánybíróságon.

A sokat vitatott jogszabály lényege, hogy a jövőben a vállalkozóknak és a cégeknek – a magyarországi online pénztárgépekhez hasonlóan – elektronikus úton folyamatosan rögzíteniük kell bevételeiket, s ezt az állam ellenőrizni tudja. Andrej Babis pénzügyminiszter szerint a cseh rendszer, amely hasonló a Horvátországban már működő elektronikus regisztrációs rendszerhez, rendet teremt a vállalkozásoknál, s az állam jobban tudja ellenőrizni az adófizetéseket. A kormány számításai szerint az új rendszer bevezetése következtében évente mintegy 18 milliárd koronával emelkedhetnek az adóbevételek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Felrakják az internetre azt a kéziratot, amelyben Shakespeare a menekültekért emel szót

csü márc 17 , 2016
Az internetre kerül William Shakespeare utolsó fennmaradt színdarabkézirata, amelyben a bárd egy Morus Tamás szájába adott szenvedélyes beszédben emeli fel hangját emberséges bánásmódért a menekültekkel. A kéziratot háromszáz másik dokumentummal együtt a British Library digitalizálta és teszi hamarosan elérhetővé egy új internetes oldalon, azzal a céllal, hogy segítsen jobban megérteni a […]