Felrakják az internetre azt a kéziratot, amelyben Shakespeare a menekültekért emel szót

William-ShakespiereAz internetre kerül William Shakespeare utolsó fennmaradt színdarabkézirata, amelyben a bárd egy Morus Tamás szájába adott szenvedélyes beszédben emeli fel hangját emberséges bánásmódért a menekültekkel. A kéziratot háromszáz másik dokumentummal együtt a British Library digitalizálta és teszi hamarosan elérhetővé egy új internetes oldalon, azzal a céllal, hogy segítsen jobban megérteni a Shakespeare fantáziáját formáló társadalmi és kulturális hatásokat.

A The Book of Sir Thomas More című darab ominózus jelenete, amelyben Morus a bevándorlás ellenzőihez intéz beszédet Londonban, olyan időszakban született, amikor egyre nagyobb volt a feszültség az angol fővárosban menedéket kereső francia protestánsok (hugenották) miatt. A szöveg lényegében az empátiáról szól. Morus a bevándorlók, vagy, ahogy a szövegben hívják őket, az idegenek helyzetének átérzésére szólítja fel a tömegeket. Arra kéri őket, hogy képzeljék el, mi lenne, ha ők mennének Európába, Spanyolországba, vagy Portugáliába, akkor ők lennének az idegenek. Arról próbálja meggyőzni őket, hogy változtassanak az embertelen hozzáállásukon” – tette hozzá a szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Lenovo-Juniper Networks partnerség: hiper-szuper lesz

csü márc 17 , 2016
A Lenovo és a Juniper Networks bejelentette egy globális stratégiai partnerség kezdetét, aminek a keretében a termék és technológia portfóliójuk szinergiáinak kihasználásával felépítik a konvergált, hiperkonvergált és hiperskálázható adatközpont infrastruktúra megoldások új generációját a nagyvállalati ügyfelek számára. Az x86-alapú szerverek és kapcsolók széles portfóliójával rendelkező Lenovo a konvergált és a szoftver […]

Friss, ropogós