A Bosch szoftverrel segíti az elektromos- és hibrid járművek diagnosztizálását

Bosch ESI[tronic] 2.0 Online diagnosztikai szoftverAz alternatív típusú hajtásláncokon dolgozó gépjárműjavító műhelyek támogatására a Bosch ESI[tronic] 2.0 Online diagnosztikai szoftvere már jóval több mint kétszáz elektromos és hibrid járműtípust fed le.

Nagy segítség lehet a Bosch ESI[tronic] szoftvere a gépjárműjavító műhelyek számára, mert már jóval több, mint kétszáz típus szerepel a standard diagnosztikai szoftvercsomagban, ezért a műhelynek nem kell külön licencet vásárolnia ahhoz, hogy hozzáférjen az elektromos és hibrid járművekre vonatkozó diagnosztikai adatokhoz.

A nagyfeszültségű rendszer biztonságos feszültségmentesítése

Az elektromos- és hibrid járműveken végzett műveletek jelentős részénél elsődleges fontosságú a nagyfeszültségű (high voltage – hv) rendszer leválasztása, hogy biztonságossá tegye azt, és megvédje a műhelytechnikusokat egy esetleges áramütéstől. Ehhez le kell választani a nagyfeszültségű rendszert a jármű többi részéről, majd ki kell sütni a maradék tárolt energiát. A rendszer leválasztása után a technikusoknak mindig biztosítaniuk kell, hogy a járművet ne lehessen véletlenszerűen újra feszültség alá helyezni, valamint ellenőrizniük és dokumentálniuk kell, hogy a rendszer feszültségmentes.

Miután ezeket a lépéseket elvégezték, a hv alkatrészeken, illetve azok közelében biztonságosan lehet dolgozni. A gyártótól és a járműtípustól függően azonban a gyártó által előírt feszültségmentesítési eljárás, illetve a vonatkozó utasítások eltérhetnek. A gyártó előírásainak betartása és az akkumulátor helyes leválasztása különösen fontos az autószerelők biztonsága szempontjából. Az ESI[tronic] 2.0 Online-ban ezért a Bosch a gyártói előírások és adatok alapján részletes utasításokat ad a járműspecifikus leválasztási folyamathoz.

A HV akkumulátor állapotának kiolvasása és dokumentálása

Az elektromos vagy hibrid járművek nagyfeszültségű akkumulátora az öregedés során veszít tárolókapacitásából. Ezért egyes járműgyártók a nagyfeszültségű akkumulátor állapotára vonatkozó diagnosztikai adatokat, úgynevezett „State of Health” (soh) adatokat adnak meg. A 2023/3-as szoftverfrissítéssel az ESI[tronic] diagnosztikai szoftver navigációs sávjában elérhető az új hv akkumulátor fül. Ha a járműgyártó a hv akkumulátor-kezelő rendszerben megfelelő adatokat ad meg, az ESI[tronic] felhasználója egy speciális tesztfunkcióval kiolvashatja és kinyomtathatja ezeket az információkat. A nagyfeszültségű akkumulátor állapotát egy új akkumulátorhoz képest százalékos értékben jeleníti meg. Az ESI[tronic] által generált soh-jelentés kinyomtatásával a műhely a járműtulajdonosok rendelkezésére bocsáthatja a járműbe szerelt nagyfeszültségű akkumulátor konkrét értékeit.

Rendellenességek a Tesla modellek diagnózisában

Az ESI[tronic] jelenleg a Tesla Model S és Model X típusokat tartalmazza. Az amerikai gyártó számos újítást hozott a diagnosztika területén. Fontos ismerni és betartani bizonyos sajátosságokat ahhoz, hogy a diagnosztika sikeresen fusson le a Tesla járműveken. A Model S és X változatoknál például le kell nyomni a fékpedált ahhoz, hogy a jármű olyan üzemmódba kerüljön, amely lehetővé teszi az úgynevezett CAN diagnosztikai funkciók elérését. Így a műhely gyorsan és hatékonyan végzi el a diagnosztikai műveleteket.

Az ESI[tronic] 2.0 Online diagnosztikai szoftver „Fontos információk a márkáról” linkje elmagyarázza ezeket a különleges funkciókat, így az Esitronic felhasználója gyors áttekintést kap a Tesla járművek diagnosztikájáról. A Bosch diagnosztikai szoftvere a rendszeres frissítések részeként további Tesla modellekkel, valamint más gyártók elektromos és hibrid modelljeivel is bővülni fog.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az Oracle lehozza a felhőt az ügyfelek adatközpontjaiba

ked aug 15 , 2023
ShareTweetPinShare,Az Oracle bejelentette a Compute Cloud@Customer megoldását, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját adatközpontjaikban elhelyezve vegyék igénybe az Oracle felhő alapú infrastruktúra szolgáltatásait. A Compute Cloud@Customer segítségével az felhasználóknak lehetősége nyílik az Oracle publikus felhő infrastruktúra szolgáltatásokkal kompatibilis alkalmazás környezetek kialakítására és fejlesztésére a saját adatközpontjában. Az Oracle […]
felhő, cloud

És még ez is...