Whisky készül a Nemzetközi Űrállomáson, a különleges kísérlettel a gravitáció szerepét kutatják. A híres ardbegi whisky két alkotóelemének, a malátának és a füstölt tölgynek a molekuláit októberben juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra ahhoz a legalább kétéves kísérlethez, amely a két alkotóelem összeérlelődését kíséri figyelemmel gravitációmentes környezetben. A tudósok azt akarják megérteni, hogyan hat egymásra a két alkotóelem a súlytalanság állapotában — írja BBC-re hivatkozva az MTI. Ez állítólag az első olyan kísérlet, amelyben terpéneket – növényekből desztillálás útján nyerhető szénhidrogéneket – tanulmányoznak zéró gravitáció mellett. A világűrben folytatott vizsgálattal párhuzamosan földi körülmények között is elvégzik a kísérletet, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket.
És még ez is...
-
2022. február 3.
Artikulációs zavarban szenvedőkön segítenének az SZTE-n
-
2015. április 7.
A videojátékok okosítanak, de gondokat is okozhatnak
-
2013. január 31.
Hét tipp a foltozásról VII.
-
2022. november 9.
Látványos csillaghullás várható a jövő héten
-
2023. március 11.
Vasárnap: Matek az utcán