Vasárnap: Matek az utcán

Bólyai JánosMatek az utcán: vasárnap országszerte hét helyszínen többek között flashmobokkal, szórakoztató matematikai fejtőrökkel, játékos mérésekkel és ismeretterjesztő programokkal hívják fel a figyelmet a szervezők a matematika szépségeire a matematika világnapja alkalmából.

A programot vasárnap mintegy hetven önkéntes tanár, diák, egyetemi oktató és matematikus, köztük a Műegyetem tanárainak, hallgatóinak közreműködésével rendezik meg Budapesten, Cegléden, Debrecenben, Nagykanizsán, Szombathelyen, és Veszprémben – olvasható az esemény főszervezője, a Bolyai János Matematikai Társulat honlapján. A fővárosi programok között a Blaha Lujza téren művészeti-matematikai kirakókkal játszhatnak az érdeklődők és akár egy matematikai művészeti alkotást is létrehozhatnak. Az eseményen részt vesz Saxon-Szász János képzőművész a Poliuniverzum játék, és Lakos Dániel designer a Logifaces játék alkotója. A Vasarely múzeum előtt kiderül, hogy miért nyűgözte le a hatszög Vasarelyt, emellett az érdeklődők egy háromdimenziós optikai illúziókollázs elkészítésében is közreműködhetnek.

A vidéki programok között Cegléden a Szabadság téren aszfaltkvízzel, Debrecenben játékos mérésekkel, logikai fejtőrökkel, matematikatörténeti kvízzel, Nagykanizsán izgalmas fejtörőkkel várják egyebek mellett az érdeklődőket. Szombathelyen egy kávézóban a rejtvények mellett Rubik Ernő játékairól, a Gömböcről és más matematikai érdekességről is hallhatnak az érdeklődők. Veszprémben pedig Sudoku-bajnokságot és Rubik kocka-bemutatót tartanak. Az esemény a matematika világnapja alkalmából rendezett nemzetközi „Mathematics in the Street” (Matek az Utcán) rendezvénysorozathoz kapcsolódik.

A rendezvénysorozat azért is különleges, mert az UNESCO 2023-at Bolyai Emlékévnek nyilvánította, arra emlékezve, hogy idén lesz Bolyai János „temesvári levelének” 200. évfordulója, amelyben a nem-euklideszi geometria felfedezését jelentette be.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyar tudósok is dolgoznak az európai kvantumszámítógép építésén

szo márc 11 , 2023
ShareTweetPinShareElindult az OpenSuperQPlus elnevezésű projekt, amelynek célja egy ezer qubites kvantumszámítógép kifejlesztése. A programban tíz ország 28 kutatópartnere vesz részt, Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara és a Wigner Fizikai Kutatóközpont kapcsolódik be a munkába. A magyar intézmények a hét évesre tervezett projekt során a kvantumos […]
qubit

És még ez is...