Whisky készül a Nemzetközi Űrállomáson, a különleges kísérlettel a gravitáció szerepét kutatják. A híres ardbegi whisky két alkotóelemének, a malátának és a füstölt tölgynek a molekuláit októberben juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra ahhoz a legalább kétéves kísérlethez, amely a két alkotóelem összeérlelődését kíséri figyelemmel gravitációmentes környezetben. A tudósok azt akarják megérteni, hogyan hat egymásra a két alkotóelem a súlytalanság állapotában — írja BBC-re hivatkozva az MTI. Ez állítólag az első olyan kísérlet, amelyben terpéneket – növényekből desztillálás útján nyerhető szénhidrogéneket – tanulmányoznak zéró gravitáció mellett. A világűrben folytatott vizsgálattal párhuzamosan földi körülmények között is elvégzik a kísérletet, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket.
És még ez is...
-
2021. október 1.
A kea használni tudja az érintőképernyőt
-
2013. január 9.
Nehezebb lett a kilogramm, a kilobyte nem változott
-
2013. április 13.
Simonyi konferencia: mindent a vivmányokról
-
2016. június 3.
A számítógép szerint nagyon messze van a kilencedik bolygó
-
2022. május 1.
Vigyázat! Az ázsiai szúnyogok már Budapest környékén vannak
-
2023. október 11.
Újabb félmillió csillagot térképezett fel a Gaia űrtávcső