Szeszkazán az űrállomáson

Whisky készül a Nemzetközi Űrállomáson, a különleges kísérlettel a gravitáció szerepét kutatják. A híres ardbegi whisky két alkotóelemének, a malátának és a füstölt tölgynek a molekuláit októberben juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra ahhoz a legalább kétéves kísérlethez, amely a két alkotóelem összeérlelődését kíséri figyelemmel gravitációmentes környezetben. A tudósok azt akarják megérteni, hogyan hat egymásra a két alkotóelem a súlytalanság állapotában — írja BBC-re hivatkozva az MTI. Ez állítólag az első olyan kísérlet, amelyben terpéneket – növényekből desztillálás útján nyerhető szénhidrogéneket – tanulmányoznak zéró gravitáció mellett. A világűrben folytatott vizsgálattal párhuzamosan földi körülmények között is elvégzik a kísérletet, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jövőre CD-n a veszprémi versbusz produkciói

csü ápr 12 , 2012
Mintegy nyolcszáz érdeklődő utazott szerdán a költészet napjának hagyományos veszprémi járművén, a versbuszon; a program legsikeresebb produkcióit jövőre CD-n is megjelentetik. A veszprémi városi művelődési ház szervezésében a hatodik versbusz az általános iskolásoktól a nyugdíjasokig több korosztályhoz juttatott el irodalmi műveket. Idén Cseh Tamás tiszteletére és emlékre a buszon négy […]

Friss, ropogós