400 milliárd dollár kárt okoznak évente a kibertámadások

Évente mintegy négyszázmilliárd dollár kárt okoznak a világnak a kibertámadások, meghaladva ezzel a drogok által okozott ártalmakat — mondta Keleti Arthur.

A kiberbiztonsági szakértő szerint a világban naponta 140 sikeres támadást hajtanak végre a legkülönbözőbb rendszerek ellen, így a NATO ellen indított havi ötszáz informatikai támadás viszonylag alacsony. Ismertette: “lopakodó” típusú támadások esetén az informatikai rendszerekre feltett programok “kiszippantják” az adatokat a rendszerből, akár hosszú éveken keresztül. A kiberbiztonsági szakértőknek éppen olyan védelmi rendszerek kiépítése a feladatuk, amelyek észreveszik a nem normális működésre utaló furcsa jeleket, és ezután már lehet védekezni a támadások ellen.

Keleti megjegyezte: kiberbiztonsági szempontból óriási gond, hogy nagyon nehéz egy-egy véghezvitt kibertámadás pontos felderítése. Nem feltétlenül lehet azonosítani a támadókat, mivel jól el tudják rejteni nyomaikat az interneten, ezért népszerűek a kibertérben történő támadások. Hiába sikerül például megállapítani honnan támadták meg a rendszert, Keleti Arthur szerint nagyon valószínű, hogy a hekkercsoport nem onnan való, ahonnan a kibertámadás fizikailag érkezett. Továbbá hiába találják meg a hekker valamilyen nyomát, abból még nem lehet megmondani, ki volt a támadó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.