TASZ: legyenek mindenki számára érthetőek az állami weboldalak

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alapvető elvárás, hogy az állami szervezetek honlapjai akadálymentesek legyenek. Ezért hét állami szervezetnek tettek javaslatokat azzal a céllal, hogy az emberek egyenlő esélyekkel juthassanak hozzá a nekik szükséges információkhoz, ha a honlapjaikról tájékozódnának. A honlap technikai akadálymentessége azt jelenti, hogy az olvasó könnyedén tájékozódhat az oldalon, és a lehető legkönnyebben fér hozzá a honlapon közzétett tartalomhoz. A weboldal tartalmi akadálymentessége pedig azt jelenti, hogy érthetően, egyszerűen fogalmazzuk meg a mondandónkat. A honlapok, weboldalak akadálymentesítése az utóbbi évek egyik legfontosabb trendje az interneten. Az akadálymentességre, felhasználhatóságra ügyelő honlapok tervezése mára legtöbbször extra költség nélkül megoldható. A TASZ szerint ezen a téren a magyar államnak mégis sok tennivalója lesz még.

A vizsgált honlapok között csak egy olyat találtak, amely sok szempontból megfelel a technikai akadálymentesítés követelményeinek (az Egyenlő Bánásmód Hatóság weboldala). Minden vizsgált weboldalra igaz azonban az, hogy tartalmi értelemben nem akadálymentesek. Az állami honlapoknak a TASZ szerint minden állampolgár számára elérhetőnek, érthetőnek és használhatónak kellene lenniük. Rámutatnak, hogy ha bárki ügyet intéz, vagy az állam működésével kapcsolatban szeretne tájékozódni, fontos, hogy ezt minél egyszerűbben és gyorsabban tehesse meg és az is fontos, hogy azok is hozzájussanak ezekhez az információkhoz, akiknek valamilyen értelmi vagy testi fogyatékossága van, írja elemzésében a TASZ.

A megvizsgált honlapok
Alapvető Jogok Biztosa
Egyenlő Bánásmód Hatóság
Integrált Jogvédelmi Szolgálat
Kormány
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Országos Bírósági Hivatala
Országgyűlés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Többet használjuk a mobiljainkat a külföldön a roaming-díjak eltörlése óta III.

csü júl 19 , 2018
A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiltelefonjukat külföldi utazáskor, a hívások száma és az adatforgalom is emelkedett – derül ki a mobilszolgáltatók adataiból. A Vodafone közölte, hogy a nyári hónapokban rendszeresen nő a roaming környezetben lebonyolított hívások száma és az adatforgalom is. Idén az adatforgalom […]
Vodafone

Friss, ropogós