Százmilliárd digitális kapcsolatot kell biztonságossá tenni a támadások ellen 2025-re

ulf-feger-huaweiA Huawei szerint 2025-re további négymilliárd új internetfelhasználó lesz, nyolcmilliárd okostelefon és legalább százmilliárd, eszközök közötti digitális kapcsolat adja majd az úgynevezett “Dolgok Internetét” (IoT), amely hatalmas kiberbiztonsági készültséget is igényel – jelentette ki Ulf Feger, a vállalat régiós kiberbiztonsági vezetője.

Feger szerint a jövőben az eddig figyelmen kívül hagyott IoT védelme lesz a legfontosabb. Az IoT piac jelenleg még nem mondható nagynak, de a vállalatok és a végfelhasználók által használt okos- és hálózatra kapcsolt eszközök megsokszorozódása miatt hamarosan gyors növekedést mutat majd. A Gartner szerint 2015-ben az IoT védelmére mindössze kicsivel több mint 281 millió amerikai dollár befektetést szántak a cégek. Ez az összeg idén várhatóan 348 millió dollár lesz, ami 23 százalékos növekedést jelent. A Huawei szakértője szerint azonban a Gartner által jövendölt összeg, mely szerint 2018-ra az IoT befektetések elérik majd az 547 dollárt, még kicsi is. Szerinte ekkor már összesen 11,4 milliárd digitálisan összekapcsolt eszköz működik majd világszerte, míg 2025-re százmilliárdnál is több, és addigra a Huawei becslése szerint egy átlagos felhasználó napi adatforgalma elérheti az 1,7 gigabyte-ot.

A hekkertámadások egyre kifinomultabbak – mondta Feger, hangsúlyozva, hogy még a fizikai elkülönítés sem jelent teljes védelmet – „egy, a munkatársak által nem megfelelően használt, egyszerű USB-kábellel térdre lehet kényszeríteni egy nagyvállalatot” – figyelmeztetett. Az okoseszközök bevezetésével a kockázatok is megnőnek, Feger szerint amint hálózatra kapcsolódnak, például az egészségügyi műszerek is sebezhetővé válnak: előfordulhat például, hogy illetéktelen hozzáféréssel rosszakarók manipulálhatják a vérnyomásmérő által mutatott értékeket. De veszélyek leselkednek egyéb ágazatokban is: egy katonai akciót ma már nem bombákkal próbálnák meg meghiúsítani, hanem például azzal, hogy megtámadják a vadászrepülőgépeket elszállásoló hangárok ajtajának elektronikus vezérlőrendszerét, és nem engedik a gépeket felszállni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Közeleg az idő, amikor a házépítést is egy kattintással rendelünk

hét nov 28 , 2016
Nem vagyunk messze attól, hogy akár teljes házépítést online rendeljenek online az építtetők – véli a Mapei Kft. A társaság friss felmérésből az derül ki, hogy a lakossági építtetők közül többen fogyasztanak internetes médiát, mint TV-t. Előbbit a válaszadók 38 százalék, míg utóbbit harminc százalékuk használ. Rádiót a válaszadók 15 százaléka, nyomtatott sajtót pedig […]