Ronthatja az amerikai-brit viszonyt a Huawei

Vitás kérdés lehet az amerikai-brit viszonyban London megállapodása a kínai Huaweijel – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök.

Az amerikai alelnök kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak is vannak még megoldandó kérdései a Kínával folytatott kereskedelemben, majd arra a kérdésre, hogy vajon az Egyesült Királysággal tervezett új kereskedelmi megállapodást befolyásolja-e a londoni döntés a Huawejről, azt válaszolta: “majd meglátjuk”. Hozzáfűzte, hogy ez kétségtelenül vitás kérdés lehet. A brit kormány a napokban kötött megállapodást a kínai Huawei-jel arról, hogy korlátozott mértékben szerepet kaphat az Egyesült Királyság ötödik generációs (5G) mobilhálózatának kiépítésében. A múlt héten Londonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kifejezetten felhozta ezt a témát mind Dominic Raab külügyminiszternek, mind Boris Johnson kormányfőnek, óva intve a londoni kormányt a Huaweijel kötendő megállapodástól. Amerikai sajtóértesülések jelentek meg egy múlt heti Trump-Johnson telefonbeszélgetésről. A meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozó információk szerint Boris Johnson még a múlt héten – a döntés megszületése után – felhívta telefonon az amerikai elnököt, hogy tájékoztassa őt a Huawei-megállapodásról. A sajtóban megjelent megfogalmazások szerint Trump “gutaütéses dührohammal” reagált Johnson bejelentésére. A Fehér Ház, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács és a külügyminisztérium kérésre sem kívánta kommentálni a sajtóhíreket.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter egy csütörtöki konferencián azt vetette fel, hogy a Huawei befolyásának ellensúlyozására az Egyesült Államoknak meg kellene szereznie a finn Nokia és a svéd Ericsson többségi részvénypakettjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Több tízezer képet digitalizáltak a Néprajzi Múzeumban

sze febr 12 , 2020
Több mint 35 ezer fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el a Néprajzi Múzeum képdigitalizációs programjában. Lezárult a nitrocellulóz alapú negatívok másfél évtizede folyó szkennelése és befotózása, digitális másolat készült az üvegnegatív-állomány bizonyos egységeiről, valamint a rajzgyűjtemény ceruzarajzait, akvarelljeit, hímzésmintákat és századelős kutatók mintarajzait is digitalizálták. Mindezek a dokumentumok folyamatosan […]
scanner

Friss, ropogós