Piramisjáték: osztrák kriptovaluta-szolgáltató tevékenységére figyelmeztet az MNB

Figyelmeztetést adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján az Invia World márnakévvel felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó bécsi székhelyű Invia GmbH tevékenységével kapcsolatban.

A jegybank közleménye kiemeli: az MNB sem a kriptovaluták kibocsátását, sem azok bányászatát nem felügyeli, az ilyen tevékenységekkel kapcsolatos kockázatok jelentősek lehetnek. A decentralizált fizetésre használható virtuális eszközöknek (kriptovalutáknak) nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja – így az MNB – felügyelete alá sem, és a felügyelés nem terjed ki a kriptovalutákkal kapcsolatos bányászati szolgáltatásokra sem. A kriptovaluták jogi helyzete világszerte még szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy a virtuális valuta ellopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények. Egyes esetekben a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban mlm (multi-level marketing) rendszert, adott esetben piramisjáték-sémát működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az csekély. E kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét – figyelmeztet az MNB.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Oktopussy: elektronikai és informatikai kutatóintézet alakult a Miskolci Egyetemen

vas ápr 15 , 2018
A Miskolci Egyetem új kutatóintézetet alapított, amelynek célja a piaci igényeket kiszolgáló dedikált elektronikai és informatikai kutatások és innovatív megoldások kifejlesztése – közölte a felsőoktatási intézmény. A tájékoztatás szerint a nyolctagú kutatócsapat jelentős hozzáadott értéket képes előállítani a smart és IoT-technológiák, érzékelő- és mérőrendszerek, szabályzó elektronikák, vezetékes és vezeték nélküli […]

És még ez is...