Az Apple és a Microsoft is offshore-barát

Az ötven legnagyobb amerikai vállalat – köztük például az Apple, a Microsoft, vagy a General Electric – 2008 és 2014 között mintegy 1400 milliárd dollárt helyzett ki adóparadicsomokba, hogy így csökkentse adófizetési kötelezettségeit – közölte az Oxfam America segélyszervezet csütörtökön. A segélyszervezet jelentést állított össze az ötven legnagyobb amerikai vállalat adóelkerülési gyakorlatáról, azokról az “agresszívnak” minősített titkos módszerekről, amelyek révén a cégek elkerülik a társasági adó megfizetését.

A segélyszervezet jelentése szerint az Apple 181 milliárd dollárt helyezett el adóparadicsomban, a General Electric 119 milliárd után nem adózott az Egyesült Államokban, a Microsoft 108 milliárdot “mentett ki” így. E nagy cégek közül többeket már ért kritika korábban is, mert olyan mechanizmust építettek ki, amely lehetővé teszi, hogy profitjuk egy részét külföldre vigyék, s így kerüljék el a társasági adó megfizetését az Egyesült Államokban, ahol 35 százalékos ennek az adónemnek a mértéke. Ezek a cégek egyébként e módszereknek köszönhetően végül átlagosan 26,5 százalékos adót fizettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A remény hal meg utoljára: a HÉT üdvözli az internet-áfa csökkentést

pén ápr 15 , 2016
Pozitívan fogadták a távközlési piaci szereplők az internet-áfa csökkentésének hírét. A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) például üdvözli Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, miszerint a jelenleg 18 százalékos áfa-kulccsal adózó termékek, szolgáltatások köre kiegészülne az internet-szolgáltatással — közölte a tanács az MTI-vel. Kövesi Gabriella, a HÉT elnöke elmondta: a szervezet együttműködő […]

Friss, ropogós