Orosz hackertámadás érhette a Bundestag több pártját

Németországban informatikai támadás érte a szövetségi parlament (Bundestag) több pártját, a hatóságok orosz hírszerző szolgálatokhoz köthető hackerekre gyanakodnak, és attól tartanak, hogy a támadók bizalmas dokumentumokat szerezhettek meg, amelyeket a közvélemény befolyásolásának szándékával hoznak majd nyilvánosságra a 2017-es Bundestag-választás előtt — írta a Süddeutsche Zeitung című lap szerdán. A müncheni lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint augusztus 14-én és augusztus 25-én fertőzött e-maileket kapott a Bundestag számos politikusa és több pártszervezet.

A leveleket egy hq.nato.int végződésű címről küldték, ilyet a NATO brüsszeli központjában használnak. A levelek szövege szerint a mellékelt linkre kattintva hozzá lehet jutni az atlanti szövetségnek az olaszországi földrengésről, illetve a törökországi puccskísérletről gyűjtött friss információihoz, de a link egy olyan szerverre vezetett, amely ártó szándékú programot, illetve kémszoftvert telepít a számítógépre. Az adathalász támadás igen erőteljes lehetett, ezt jelzi, hogy a leveleket 70 olyan címre is elküldték, amelyet már nem is használnak. A szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szerint az apt28 vagy Sofacy Group néven ismert hackercsoport hajthatta végre a támadást. A csoport nyugati hírszerző szolgálatok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) és a polgári hírszerzés (FSZB) irányítása alatt áll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ez a rossz hír a túlsúlyos kütyümániásoknak

csü szept 22 , 2016
ShareTweetPinShareA lépésszámláló vagy aktivitásmérő eszközök viselése nem növeli az egészséges testsúly elérésének esélyét egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás szerint – írta a BBC. A kétéves kutatás, melyet a Journal of the American Medical Association (JAMA) ismertetett, csaknem ötszáz túlsúlyos önkéntes bevonásával folyt, akiktől azt kérték, kövessék az előírt étrendet […]

És még ez is...