Hackertámadás miatt lecserélik a Bundestag informatikai rendszerét

bundestag-nsa-nemetHackertámadás miatt le kell cserélni a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag több mint húszezer számítógépet kiszolgáló informatikai rendszerét — írta csütörtökön a Süddeutsche Zeitung nyomán az MTI. A beszámolója szerint a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) a Bundestag specialistáival és egy német informatikai cég szakembereivel már több mint egy hónapja próbálja feltartóztatni és elemezni a Bundestag rendszerére mért támadást. A BSI vezetője, Michael Hange a napokban tájékoztatta a Bundestag infokommunikációs ügyekkel foglalkozó bizottságát az eddig végzett munkáról. A lap szerint nem szolgált jó hírekkel, arról számolt be, hogy a rendszer “totálkáros”, a megoldás pedig egy új hálózat felépítése.

Az ismeretlen elkövetők több hónapig észrevétlenül tevékenykedtek és a rendszer valamennyi eleméhez hozzáférnek, így a több mint húszezer számítógépből álló hálózat elemeinek adatait tartalmazó címtárhoz is, és rendszergazdai jogosultságot szereztek, vagyis átvették az irányítást a frakciók, a Bundestag összes tagja és a képviselők valamennyi munkatársának gépe felett. A hackerek motivációja egyelőre ismeretlen, csak annyit tudni, hogy igen professzionálisan dolgoznak és támadásukat még nem sikerült kivédeni. Meglehet, hogy valamely külföldi titkosszolgálat megrendelésére tevékenykednek. Elképzelhető, hogy gazdasági vonatkozású adatokat akarnak megszerezni, de az is lehet, hogy képviselőkre nézve terhelő adatokat keresnek, amelyekkel aztán zsarolhatják őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Duqu 2: Izrael tagad

pén jún 12 , 2015
Alaptalannak nevezte Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes csütörtökön azokat az állításokat, hogy Izraelnek köze lenne a Duqu 2 néven emlegetett számítógépes kémprogramhoz, amelynek felgöngyölítéséről előző nap számolt be a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat. “Alaptalanok azok a nemzetközi beszámolók, amelyek Izrael érintettségét állítják” – mondta Hotoveli. A Kaspersky alapító vezérigazgatója szerdán egy […]
kém

Friss, ropogós