Ombudsman: jogsértő, hogy nem támogatják a fogyatékkal élők digitális kommunikációját

Székely László (fotó: Botár Gergely)Sérti az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja a kommunikációban súlyosan akadályozott, fogyatékossággal élő személyek számára a modern, digitális eszközök alkalmazását – közölte az ombudsman állásfoglalásáról az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Székely László ombudsman szerint a tényleges hozzáférhetőség javítása alapjogi szempontból indokolt, így a szaktárca intézkedését kérte. Mint felidézte, a panaszos beadványában leírta, hogy gyermeke 13 és fél éves, halmozottan sérült, de ép tudatú és fejleszthető. Számos eszközt kipróbált már azért, hogy a gyermeke a mindennapi életben és kapcsolatrendszereiben ki tudja magát fejezni. A legjobb megoldás egy szemvezérelt eszköz, a „szemegér” volt. A panaszos sérelmezte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elutasította a társadalombiztosítási támogatás iránt benyújtott kérelmét, arra hivatkoztva, hogy a „szemegér” nem tartozik az egészségbiztosítás által támogatható kommunikációs segédeszközök közé.

Székely Lászlón megkereste az egészségügyért felelős államtitkárt, az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontot, valamint az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánját. A szakértői vélemények alapján a jelentés rögzíti, hogy a „szemegér” és az ehhez hasonló kommunikációs rendszerek hatékonyan támogathatják a súlyos fogyatékossággal élő emberek kommunikációját, alkalmazásuk számottevő életminőség-javulást, illetve fejlődési lehetőségeket hozhat az érintettek számára. Az ombudsman kiemelte, hogy valamennyi nemzetközi jogi előírás és hazai jogszabály az információkhoz való hozzáférés egyenlő esélyét rögzíti. A jogszabályok külön is kiemelik a súlyos fogyatékossággal élő személyek, illetve gyermekek jogai és esélyegyenlősége érvényesülését. Ezért az állami kötelezettség része az is, hogy ezeket a modern eszközöket a társadalombiztosítási támogatás révén ténylegesen is elérhetővé tegye — tartalmazza a közlemény.

A biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hívja fel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatóját, hogy kezdeményezze az irányadó miniszteri rendelet módosítását. Olyan módosítás szükséges, amely lehetővé teszi, hogy az egyedi ügyben, de általában is, a kommunikációban súlyosan akadályozott fogyatékossággal élők számára a fejlett technológiák társadalombiztosítási támogatással hozzáférhetőek legyenek – állapította meg az ombudsman.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megtalálták a Vodafone Magyarország új vezérét

csü nov 9 , 2017
Jövő év január elsejétől a szimpatikus Amanda Nelson váltja az egy hónapja hirtelen távozó Alex Froment-Curtilt a Vodafone Magyarország élén – közölte a társaság. Az új vezérigazgató a Vodafone Máltától érkezik Magyarországra, ahol 2013 novembere óta dolgozott vezérigazgatóként. Nelson közel húsz éve dolgozik a Vodafone Csoportnál, ahol korábban az új-zélandi, japán és […]
Amanda Nelson Vodafone

És még ez is...