NVI: nagy siker volt a választási informatikai rendszer főpróbája

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája – közölte Deményné Kertész Krisztina, a Nemzeti Választási Rendszert (NVR) üzemeltető IdomSoft Zrt. választási rendszerfejlesztési igazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. A keddi “kosztümös főpróba” célja az volt, hogy a választási apparátus begyakorolhassa a választásnapi feladatokat és ezeket majd a választás napján készségszinten alkalmazhassák. Mint mondta, a főpróbán 2550 ügyintéző dolgozott, akik valós mennyiségű adatot dolgoztak fel és rögzített a rendszerben. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tavaly nyáron hozzákezdett az informatikai felkészüléshez, átvizsgálták és megerősítették az infrastruktúrát. Fejlesztették és ahol indokolt volt, megerősítették a NVR-t – amely 2014 óta szolgálja a választási igazgatást -, illetve a választási szervek egymás közötti kommunikációját biztosító alrendszert is továbbfejlesztették. Megújult az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu is.

Deményné elmondta, hogy bevezették a nagyobb biztonság érdekében az úgynevezett “választási kaput”. A választási ügyintézők csak ezen a kapun keresztül érhetik el a választási informatikai rendszert, miután azonosították magukat az elektronikus személyi igazolványuk segítségével. Mindezeken túl az NVI létrehozott egy operatív biztonsági központot is, amely észleli az esetleges rendellenes tevékenységre utaló jeleket. Deményné hangsúlyozta: a hekkerkedést, az informatikai rendszer megzavarását a törvény szigorúan bünteti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az Ubernek annyi Szlovákiában is

csü márc 29 , 2018
Leállította működését kedden éjjel Szlovákiában a fuvarmegosztó szolgáltatásokat végző Uber, miután a pozsonyi járásbíróság döntésével megtiltotta a fuvarozást azoknak a személyeknek, akik nem rendelkeznek taxizáshoz szükséges engedéllyel vagy a taxizáshoz előírt paraméterű gépkocsival. A cég döntése egyelőre nem végleges, azzal a pozsonyi járásbíróság elsőfokú – a vállalatnak még nem kézbesített […]

Friss, ropogós