Öt bolygó volt látható együtt a hajnali égen

napfelkelteÖt bolygó, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz volt látható szabad szemmel az égen péntekre virradóra a Naptól való távolságuk sorrendjében. A ritka jelenségre legutoljára 2004-ben volt példa.

Az eget fürkésző koránkelők, akik akadálytalanul látták a horizontot kelet és délkelet felé, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz volt látható, mielőtt a leghalványabb, a Merkúr eltűnt a felkelő Nap fényében. Nem ritka, hogy két-három bolygót egymás közelében láthatunk, de a szabad szemmel észlelhető öt bolygó 2004 decembere óta nem jelent meg sorrendben az északi féltekéről nézve. A Naprendszer bolygói egy keskeny síkban keringenek a Nap körül, ami azt jelenti, hogy a Földről nézve úgy tűnik, az égbolt egy képzeletbeli vonalához, az ekliptikához közel helyezkednek el. Az öt bolygó pénteken a kora reggeli órákban emelkedett a horizont fölé.

Greg Brown, a Greenwich-i Királyi Múzeum csillagásza szerint a Vénusz és a Jupiter volt látható a legkönnyebben: a Vénusz a brit idő szerint körülbelül hajnali 4 órától, a Mars és a Jupiter pedig körülbelül 2 óra 45 perctől volt látható a horizont felett. A Szaturnusz hajnali fél kettőkor emelkedett a horizont fölé. A Merkúr csak hajnali fél öt körül kelt fel, ezért a hajnali fényben már nehéz lesz észrevenni, és közel marad a horizonthoz. (Közép-európai idő szerint mindez egy órával későbben történt.)

“Mind az öt bolygót csak egy nagyon szűk időablakban látható együtt: a Merkúr felkelése után, de még a napfelkelte előtt” – magyarázta Brown. A tudós hozzáfűzte, hogy egy távcső is elég a leghalványabban látható bolygók megpillantásához. Ugyanakkor figyelmeztette az érdeklődőket, hogy mielőtt a Merkúrt próbálnák megfigyelni, győződjenek meg róla, hogy a Nap tényleg a horizont alatt van még, és még véletlenül se nézzenek közvetlenül a Napba, mert az súlyosan károsíthatja a szemet. A Merkúrt júniusban később könnyebb lesz megfigyelni, június 24-én pedig az öt bolygóhoz a Vénusz és a Mars között egy félhold is csatlakozik.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

EU vizsgálat a cseh tévécsatornának juttatandó állami támogatás miatt

szo jún 4 , 2022
Az uniós versenyhatóság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy három cseh digitális földfelszíni televíziócsatorna (DTT) üzemeltetői számára nyújtani tervezett 18 millió eurós állami juttatás összhangban van-e az uniós állami támogatási szabályokkal – közölte az Európai Bizottság. A bizottsági sajtóközlemény szerint az intézkedés kedvezményezettjei a cseh közszolgálati műsorszolgáltató, a Česká Televize, valamint […]
Cseh televízió

Friss, ropogós