Nobel-díjas professzor az SZTE-en

Gérard MourouKarikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE), Gérard Mourou, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

A közlemény szerint egy konferencián Rovó László, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében a professzor aláírta a Szegedi Tudományegyetemmel kötött kutatóprofesszori szerződését. A Nobel-díj elnyerését követően Mourou többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják. Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése.

Ezzel kapcsolatban egy korábbi szegedi látogatása alkalmával a következőt nyilatkozta: „megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak.” Szólt arról is, hogy az energiatermeléshez kapcsolódó további, már jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése.

Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Mourou és Tosiki Tadzsima által javasolt lézeres neutronforrás kifejlesztése, amely az SZTE-n működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célja. A laboratórium működését Mourou az elmúlt években folyamatosan támogatta, ezt az együttműködésen túl öt közös publikáció is fémjelzi. Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Mourou – elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát – kutatóprofesszoraként segíti az egyetem és elsősorban az NLTL munkáját.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miért ne felejtsd el pótolni a vitaminokat?

sze ápr 17 , 2024
ShareTweetPinShareMinden gamernek fontos a maximális kényelem, ami biztosítja, hogy tökéletesen a játékra tudjon koncentrálni. Az ergonomikus kialakítású gamer szék elengedhetetlen, de mellette az egér, a billentyűzet vagy nem utolsósorban a szemüveg is lényeges lehet. A praktikus és komfortos gamer kiegészítők elősegítik a hatékonyságukat, azonban nem szabad elfeledkezni az egészséges életmódról […]
patikatt.hu

És még ez is...