Így használhatod az uniós békéltető honlapot

vasarlasUniós békéltető honlap indul, amely nem csak a magyar fogyasztók számára, hanem bárhonnan az Európai Unióból elérhető lesz. Csupán néhány teendője van a fogyasztónak ahhoz, hogy kiaknázza az új lehetőségeket. Az egy egyszerű regisztrációt igényel az Európai Bizottság rendszerében. Ezt követően pedig bejelentkezés után könnyűszerrel nyújthatja be panaszát az online békéltető honlapon keresztül. Ehhez szükséges megadni a vitával érintett cég adatait és további néhány információt. Így például azt, hogy mi a kifogás a terméket vagy szolgáltatást illetően, mekkora összeget fizetett ki a fogyasztó. Továbbá bizonyítékokat is szükséges csatolni. (például banki kivonat, megrendelés visszaigazolása). A rendszer sokféle elektronikus formátumot (így például: szkennelt képek, egyéb dokumentumok) elfogad.

Miután a békéltető testülethez került az ügy, a vitarendezési eljárásban legkésőbb kilencven napon belül döntés születik, az eljárási határidő meghosszabbításra csak kivételes esetben van mód. Az eljárás teljes egészében az interneten zajlik. A megszületett döntést, így például az egyezséget, ha eltér a felek által használt nyelv, az Európai Unió illetékes szerve le is fordítja. A magyar fogyasztók határon átnyúló, uniós webáruházzal fennálló vitáját Magyarországon egyedül a Budapesti Békéltető Testület dönti el ingyen és gyorsan, csakúgy, mint a külföldi fogyasztó ügyét, ha magyar cégtől rendelt online.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egy igazi gonoszt találtak: az információ lopástól a pénzügyi csalásig bármire képes

ked jan 26 , 2016
A Kaspersky Lab antivírus kutatói fedezték fel az Asacubot – egy új vírust, amely az Androidot használókat támadja pénzügyi haszonszerzés céljából. Amikor először azonosították, az Asacub az információlopásra készült vírus minden jelét mutatta, ugyanakkor a trójai egyes újabb változatai online banki felhasználókat céloznak Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban. Negatív […]
vírus