Együttműködés a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ellen

kezfogasA Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) együttműködési megállapodást kötött a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (Fttv.) következetes érvényesítéséért. A három hatóság az alábbi megosztásban rendelkezik hatáskörrel a 2008. szeptember 1-jén hatályba lépett Fttv.-ben meghatározott kereskedelmi gyakorlatok vizsgálatára: a GVH jár el a versenyt érdemben érintő valamennyi ügyben, kivéve, ha a jogsértést csak címkén vagy a használati és kezelési útmutatóban követik el, az MNB jár el a pénzügyi szervezeteket érintő ügyekben, ha azok a versenyt érdemben nem érintik, az NFH jár el a versenyt érdemben nem érintő, nem pénzügyi tárgyú ügyekben.

A hatóságok célja, egyben kötelezettsége hogy az Fttv. alkalmazásakor hatékonyan működjenek együtt a jogbiztonság, a törvényes fogyasztói jogok védelme, illetve a vállalkozások számára kiszámítható jogi környezet létrehozása érdekében. Az együttműködés különösen a szervezetek jogalkalmazási gyakorlatának kölcsönös megismerését, az anyagi és az eljárásjogi szabályok egységes alkalmazását, a hatásköri összeütközések elkerülését, illetve az esetleges hatásköri viták rendezésének előmozdítását szolgálja. A GVH, az MNB és az NFH együttműködésének részleteit a hatóságok közötti megállapodás rendezi, amelynek teljes szövege a hatóságok honlapjain olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Életjeleket mutatott a magyar dokumentumkezelési piac tavaly

csü febr 19 , 2015
A gazdasági világválságot követő visszaesés és stagnálás évei után, a hazai dokumentumkezelési piacon a felívelés időszaka következhet. Az elmúlt években mért piaczsugorodás drámai volt: a GKI üzleti és fogyasztói bizalmi indexének mozgását követve, a magyar dokumentumkezelési piac forgalma dollár tízmilliókkal csökkent – az IDC adatai szerint 2009-ben 31 százalékkal, azaz […]

Friss, ropogós