Microsoft: A holnap támadói ellen kell felvértezni magunkat

Alexandra GerstInformációbiztonság és kibervédelem, kiberdiplomácia és kiberhadviselés, digitális szuverenitás, tudástranszfer és a megváltozó geopolitikai környezet – ezekről a kihívásokról és az arra adott lehetséges válaszokról szólt az idei Infoparlament. A kormányzati szféra, az üzleti világ és az állami szervezetek infokommunikációs szakemberei megvitatták a vírusjárvány nyomán felgyorsult digitális transzformáció kihívásait is.

A Microsoft elkötelezett annak érdekében, hogy eredményesen lépjen fel azon bűnözői csoportok tevékenysége ellen, amelyek jellemzően vagy nemzetállamok – például Oroszország, Észak-Korea, Kína és Irán – szolgálatában állnak, vagy anyagi haszonszerzés céljából, egyre kifinomultabb és professzionálisabb eszköztárral támadnak különböző szervezeteket – mondta előadásában Alexandra Gerst, a Microsoft kormányzati kapcsolatokért felelős vezető vállalati jogtanácsosa.

Véleménye szerint a Microsoft a digitális bűnözés elleni küzdelem éllovasa, hiszen egyedülálló tudással rendelkezünk a globális kibervédelemben. Mint mondta a Microsoft a következő öt évben húsz milliárd dollárt fektet a digitális bűnözés elleni védekezés eszközeinek, technológiáinak és folyamatainak megerősítésébe. Hangsúlyozta, hogy a biztonságos kibertér eléréséhez nélkülözhetetlen a különböző szereplők közötti együttműködés is, hiszen egyetlen cég, szervezet sem képes egyedül felvenni a harcot minden kihívással szemben.

Gerst előadásában részletekbe menően bemutatta azt is, hogy a Microsoft hogyan harcol a kiberbűnözés ellen. Minden kulcsfontosságú küldetésre külön csapatok álltak össze. Ezek között elsőként említette a Microsoft digitális biztonsági egységét, amely nemcsak a Microsoft, hanem minden szövetséges közösség számára kiberintelligenciát biztosít. Létrehozták a Microsoft digitális bűnügyi osztályát is, amely a hatóságok támogatására és ellenőrzése alatt felderítést folytat, és bírói felhatalmazás esetén megteszi a lépéseket a további bűnelkövetések megakadályozása érdekében. A digitális béke csapatának dolga, hogy a digitális diplomácia eszközeivel mozdítsa előre a biztonság megteremtését. Emellett működik még egy szakpolitikai és egy nemzetbiztonsági csapat is, amelyek dolga, hogy a kormányokkal együttműködjön a törvényi szabályozás modernizálásában, valamint, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel, tudással és adatokkal támogassa a kormányzatokat kibervédelmi feladataik ellátása során. Rendkívül büszkék vagyunk arra a munkára, amelyet a világ digitális infrastruktúrája biztonságának és ügyfeleink adatainak védelmében végzünk a digitális bűnözéssel szemben. Tudjuk, hogy küldetésünk csak a kormányokkal, a technológiai iparral és civil szervezetekkel együttműködve lehet sikeres, amelyek a világ digitális ökoszisztémájának biztonságos működésétől függenek – jelentette ki Gerst.

Varga Gábor, a Microsoft technológiáért felelős hazai vezetője kiemelte: adatainkat nem a tegnap, hanem a ma és a holnap támadóitól kell megvédeni. De a védelmi intézkedések nem béníthatják meg azokat az adatelemzési módszereket, amelyekkel az adatokban rejlő értéket kinyerjük, mert ezzel is tékozolnánk az adatkincsünket. Az ország érdeke tehát az adatok használatát nem akadályozó, mégis hatékony védelem. Bátran le kell cserélni a hatástalanná és akadályozóvá váló módszereket, mint például az adatok adott helyen történő tárolásának megkövetelése.

Magyarország akkor lesz sikeres, ha nyitott gazdaságot épít. Mivel az adat a jövő gazdasági sikereinek az alapja, adatgazdaságunkat is nyitottan kell építeni, enélkül nem lehet nyitott és sikeres a jövő magyar gazdasága. De a határinkon túl hogyan tudjuk védeni adatainkat, miközben a kölcsönösség alapján megengedjük másoknak adatkincsünk használatát? A válasz az, hogy bátran alkalmazzuk azokat az új technológiákat és módszereket, amelyek képesek védeni az adatainkat akár határainkon túl is, miközben azok részt vesznek a nemzetközi vérkeringésben. Vannak ilyen védelmi technológiák és kontrollok, csak innovatívan kell hozzájuk nyúlni – fogalmazott Varga. Hangsúlyozta, a védelem sikere innovációs versenyképességi kérdés: ha a támadók újulnak meg gyorsabban, akkor veszítünk, de ha mi vagyunk gyorsabbak és innovatívabbak, akkor nyerünk, hiszen ugyanabból a technológiai fejlődésből merít mindkét oldal, mikor a saját arzenálját modernizálja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Minden fillér jó helyre megy: logisztikai központot épít az eMAG

ked jún 28 , 2022
Hamarosan egy új, közel 117 ezer négyzetméteres alapterületű, számos automatizált megoldást is alkalmazó logisztikai központból szolgálja majd ki hat ország (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Németország, Csehország) vásárlóit az eMAG-Extreme Digital. A Dunaharasztiban mintegy 35 milliárd forint értékű beruházással épülő, ultramodern óriás raktár a tervek szerint már az idén karácsonykot megkezdi […]
Van az a pénz, amiért vidáman hajlik a derék Balról jobbra: Szalay László, Dunaharaszti polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Várkonyi Balázs (eMAG-Extreme Digital) és Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője és választókerületi elnöke látható.