Menesztették a legfőbb ügyészt

Heiko-MaasMenesztette a német igazságügyi miniszter a szövetségi legfőbb ügyészt kedden a netzpolitik.org című hírblog cikkei miatt hazaárulás gyanújával indított eljárás miatt. Heiko Maas igazságügyi miniszter Berlinben kedd este tett sajtónyilatkozatában elmondta: közölte Harald Range legfőbb ügyésszel, hogy a kancellári hivatallal egyetértésben még kedden kezdeményezi az államfőnél nyugállományba helyezését, mert „tartósan sérült” a munkájába vetett bizalma. A miniszter hangsúlyozta, hogy nem felel meg a tényeknek Range délelőtti kijelentése, miszerint a minisztériumtól azt az utasítást kapta, hogy vonja vissza a netzpolitik.org körüli ügyre vonatkozó független jogi szakvélemény elkészítésére szóló megbízást. Range délelőtt azt mondta, hogy az utasításnak eleget tett, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „elviselhetetlen beavatkozás az igazságszolgáltatás függetlenségébe, ha befolyásolnak eljárásokat, mert azok várható eredménye politikailag nem tűnik hasznosnak”.

A legfőbb ügyész állításával szemben valójában pénteken megállapodtak a főügyésszel abban, hogy még a szakvélemény előzetes megállapításairól tájékoztató jelentés beérkezése előtt visszavonja a megbízást — mondta Maas. A digitális átalakulás jogi, politikai vonatkozásaival foglalkozó hírblog az áprilisban megjelent két cikkben a BfV-nek az online kommunikáció megfigyelésének kiterjesztéséről szóló tervéről számolt be a belső elhárítás bizalmas dokumentumait ismertetve. A legfőbb ügyészség az előző héten csütörtökön indított eljárást hazaárulás gyanújával a netzpolitik.org ellen. Pénteken Range bejelentette, hogy csupán egy külső, független szakvélemény elkészítésére adtak megbízást, és annak megérkezéséig nem tesznek semmi más intézkedést.

Hétfőn Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő berlini tájékoztatóján azt mondta, hogy Angela Merkel kancellár osztja az igazságügyi a miniszter vélekedését az üggyel kapcsolatban, a sajtó- és véleményszabadságot pedig az egész kormány rendkívül fontos értéknek tartja, és nagy körültekintést javasol az azzal összefüggő ügyekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Örömhír diszlexiásoknak

sze aug 5 , 2015
Diszlexiásokon segítő betűtípussal, az OpenDyslexic fonttal bővült 5.9-es szoftverfrissítésének köszönhetően a PocketBook Touch Lux 3 és elődje, a PocketBook Touch Lux 2. A betűkészlet amellett, hogy könnyíti az olvasást, gyermekeknél a betegség előrehaladásának meggátolásában is segít — állítja a gyártó. Az OpenDyslexic betűtípust kifejezetten a különböző olvasási zavarokkal küzdők számára fejlesztették […]

És még ez is...