Meddig húzódik még az informatikushiány? Ezeket nem árt tudnod, ha mostanában az IT-ra váltanál

Az IT-területről jelenleg is kb. 22 000 szakember hiányzik, de vajon tényleg akkora a baj, mint amilyen intenzitással időről időre felröppennek ezek a hírek?

Az informatikushiány elsődleges oka: túl kevés információ

Bár roppant banálisan hangzik, alapvetően igaz, hogy sokan azért nem mozdulnak el az IT-karrier felé, mert túl keveset tudnak róla. Egyrészt, makacsul tartja magát továbbra is a tévhit, hogy “lányoknak nem való”, ami már eleve egy elég széles réteget zár ki, másrészt, az sem tisztázott sokak számára, hogy a programozáson kívül még rengeteg mindent kezdhet magával valaki ezen a területen, ha van egy stabil alaptudása.

Magyarországon emellett az iskolarendszerű informatikai képzés színvonala és megközelítése is egyaránt hagy maga után némi kívánnivalót, így viszonylag nehezen jön meg a fiatalok kedve ehhez a szakmához, főleg a számítógépes játékokon keresztül jutnak el először a tényleges érdeklődésig. Sokkal fiatalabb korban kéne kezdeni a digitális ismeretek oktatását, lehetőség szerint annak mindennapos alkalmazására vonatkoztatva, kreatív és játékos megközelítésből.

Diplomázott informatikusok: az elmúlt 5 évben jelentősen csökkent a számuk

Aki mégis úgy dönt már viszonylag fiatal korában, hogy ebbe az irányba megy tovább az érettségit követően, főként az egyetemre koncentrálja a lehetőségeit. Itthon egyelőre még mindig makacsul tartja magát az elképzelés, hogy csak diplomával lehet valaki értékes a munkaerőpiacon.

A végzett informatikusok számának csökkenése azonban pontosan arra enged következtetni, hogy a gyakorlatban már más tendenciák kezdenek érvényesülni. Megnövekedett ugyanis a lemorzsolódási arány, ami nem feltétlenül egyenlő a pályaelhagyással, sőt: sokan jönnek rá a fiatalok közül, hogy papír nélkül is kelendők, diákmunkásból, gyakornokból gyorsan válhatnak jól kereső főállású dolgozóvá, ráadásul vannak olyan képzések is, amelyek a 3-4-5 éves egyetemi időtöltés helyett gyorsan adnak a kezükbe piacképes képesítést, akár állásgaranciával.

(Az informatikushiány száma jóval túlmutat a 22 000 főn, ha számításba vesszük a hiányzó diplomás, akár MsC- vagy Phd  fokozatú szakembereket is.)

Nemcsak itthon, hanem az EU-ban is komoly informatikushiány van

A folyamatos innovációnak köszönhetően, illetve annak hatására, hogy az informatika lassan szinte minden területre begyűrűzik, újabb és újabb szakemberekre volna szükség, vagyis a hiány nem orvosolható a mostani üres helyek egyszeri feltöltésével. Itthon pedig azért lehet szintén elhúzódó informatikushiányra számítani, mert – bár más területekhez mérten csekélyebb -, de itt is jellemző az elvándorlás, illetve igencsak alacsony a piacképes tudással rendelkező informatikusok száma.

Gyorstalpaló képzések az informatikushiány enyhítésére: valós megoldás lehet vagy mindössze tűzoltás?

Erőforrás-gazdálkodási válaszként megjelentek a piacon az úgynevezett gyorstalpaló IT-képzések, amelyek néhány alkalomtól az akár egyéves tanfolyamig kínálnak lehetőséget a fejlesztés, programozás megtanulására. Képzési formától függően azonban élesen el lehet különíteni, mikor számít tűzoltásnak, és mikor nyújthat valós választ a problémára egy ilyen tanfolyam lehetősége.

Fontos figyelembe venni a képzés intenzitását, aktív óraszámát, a stabil elméleti alapok megtanítását, illetve azt is, hogy valós projektmunkákon keresztül zajlik-e a gyakorlati oktatás. Emellett, komoly problémát jelenthetnek hosszabb távon mind a cégek, mind pedig a résztvevők számára a futószalag-képzések, ahonnan tömegesen jönnek ki a friss fejlesztők!

Fontos, hogy bármit is mondanak a képzések szervezői, itt nincs olyan, hogy fixen “valamilyen” szakember lesz a végzettből, sokkal inkább, alaptudást lehet elsajátítani, ami a munkaerőpiacra való bekerüléshez már elég. De onnan az egyéni érdeklődési körön, tanulékonyságon, habituson egyaránt múlik, mit kezd valaki hosszú távon a megszerzett képesítéssel.

A Matritel Labs például szigorúan úgy állította össze a JAVA fejlesztői képzés struktúráját, hogy stabil, a gyakorlatban azonnal használható alapokat adjon, extra intenzíven, nappali képzési rendszerben, magas óraszámban. Mivel a cég az IT-toborzás világából jön, maradéktalanul ismeri a munkaerőpiac elvárásait, a partnerei pedig nyitottak tehetséges junior fejlesztőkre, a tanulók projektmunkáit is folyamatosan figyelik a képzés ideje alatt.

Annál is inkább, mert a Matritel Labs kiscsoportos képzéseit nem futószalag-fejlesztők hagyják el, hanem olyan szakemberek, akikkel a cégek később megbízható juniorként számolhatnak.

Szintén hasznos, akár a külföldi karrierterveket figyelembe véve is, hogy a képzés angol nyelven zajlik, így a végzetteknek később is automatikus lesz az angol munkanyelvként történő alkalmazása, ami egyébként a legtöbb nagyobb IT-s cégnél általános vonás.

Akik ebből mindenképp profitálhatnak

·         Azok a fiatalok, akik már akár az érettségi után is kapásból az IT-pályát választják,

·         esetleg szakelhagyóként döntenek a programozói képzések mellett;

·         továbbá azok a pályamódosítók/karrierváltók, akik az informatikai területre cserélik le korábbi, az IT-val akár semmilyen szinten sem összefüggő állásukat, akár 30-40 éves koruk felett is.

A 22 000 hiányzóból kb. 10 000 JAVA fejlesztő! A JAVA az egyik legkeresettebb programnyelv, éppen ezért nem véletlen, hogy a hiányzó IT-szakemberek közel felétől ezt a hozzáértést várná el a terület, hiszen erre hatékonyan lehet építkezni.

A Matritel Labs JAVA képzésére a jelentkezési határidő 2019. 03. 20., előfinanszírozott képzési forma választása esetén pedig a képzés szervezői állásgaranciát is vállalnak.

(X)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Van, ahol a Huawei alig tudja megszorongatni a Samsungot

ked márc 12 , 2019
A magyar okostelefon piacot 2018-ban is a Samsung uralta, és a közép-európai trendekkel szemben a dél-koreai gyártót a Huawei kevésbé szorongatta meg itthon. “A Samsung a közép-európai országok közül idehaza volt a legeredményesebb,” – állítja Tóth László, az IDC Hungary kutatásvezetője. “A legtöbb szomszédos országban alacsonyabb a cég részesedése és […]
Samsung

Friss, ropogós