Már csak a digitalizációban reménykedhet az építőipar

wifi radarAz építőiparban jelentkező munkaerőhiányt a digitális megoldások enyhíthetik – állítja az osztrák PlanRadar GmbH építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó cég.

A vállalat közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) áprilisban közölt, 400 cég megkérdezésével készült felmérésre reagált. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók majdnem ötödénél, jellemzően a lakásépítéssel foglalkozó vállalkozásoknál a 2021-re lekötött rendelésállomány meghaladja a kapacitásukat. Gondot jelent a szakemberhiány, tízből nyolc cég szerint ez a fejlődés legkomolyabb akadálya. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a járvány miatt teljes brigádok estek ki a munkából hosszabb-rövidebb időre. A PlanRadar azonban úgy véli, a munkaerőhiányból fakadó problémákat a digitalizáció enyhítheti: az alkalmazásoknak köszönhetően jelentősen csökken a személyes kontaktusok száma a munkaterületeken, ami különösen fontos a járvány idején. A szoftverek által biztosított folyamatos, valós idejű információcsere a projektek résztvevői között megkönnyíti a munkabrigádok feladatainak elosztását, ütemezését. Egyúttal segíti a hibák gyors kiszűrését és javítását, valamint az ellenőrzést is akár évekre visszamenőleg. Mindezek azért fontosak, mert a legtöbb hibát a nem megfelelő kommunikáció okozza a projektek résztvevői között. Az ügyfeleik visszajelzése alapján a nagyobb építkezéseken átlagosan 10 négyzetméterenként jelentkezik egy javítást igénylő hiba — jelentette ki Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője. Hozzátette, hogy ezek a fennakadások komoly csúszásokat okozhatnak és rontják a minőséget. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő és a megrendelők igényeihez, a vállalkozások méreteihez, elvárásaihoz rugalmasan alkalmazkodó digitális megoldások jelentősen javítják az eredményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Valóságos csoda a Vodafone új okosmegoldása

hét máj 3 , 2021
Újabb Narrowband-IoT megoldás érhető el a Vodafone Magyarország kínálatában: a NaBi Track okos eszközmonitoring. A Narrowband-IoT technológia segítségével szinte bárhol – akár nehezen hozzáférhető helyekről is – megoldható a gépek közötti vezeték nélküli kommunikáció, mindez alacsony energia-fogyasztás és eszközköltség mellett. A Vodafone Okos eszközmonitoring megoldása adatokat biztosít a megfigyelt eszköz, […]
Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese