Chiphiány sújtja az ipart

chipAz alkatrészek, különösen a félvezetők hiánya nyomta rá bélyegét az ipar októberi teljesítményére is, amely a legnagyobb súlyú ágazatokat, a járműgyártást és az elektronikai termékek gyártását sújtotta leginkább. Elemzők szerint a helyzet javulása a jövő év közepéig aligha várható, így az ipar és a hozzá kötődő export növekedésre gyakorolt hatása növekvő kockázatot jelent a gazdasági növekedés szempontjából. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint az előző havihoz viszonyítva – négyhavi csökkenés után – 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, de éves összevetésben 3,4 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal csökkent. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az általános chiphiánnyal magyarázta, hogy októberben elmaradt a várakozásoktól az ipari termelés. Úgy számol, hogy a félvezetők és más alkatrészek hiánya nélkül az ipari termelés volumene akár 9-12 százalékkal is meghaladhatná a jelenlegi szintet. Suppan szerint a következő hónapokban újra növekedési pályára állhat az ipari termelés, azonban a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat.

Virovácz Péter, az ING bank vezető elemzője a kora reggeli német ipari adatok alapján még bizakodott, ám a magyar ipari adat közel sem számol be akkora felpattanásról vagy élénkülésről. A havi alapon mért növekedés rendkívül csekélynek számít, így éves összevetésben egyre inkább lemaradóban van az ipar – közölte. Megjegyezte, hogy továbbra is komoly gondok vannak az alkatrészellátással, ami elsősorban a félvezetőket érinti és így az autóipart és az elektronikai ipart, amelyek leginkább megérzik ezeket a problémákat. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint is a vártnál kedvezőtlenebbül alakult az ipar teljesítménye októberben. A számítógépgyártás, illetve a jelentős súlyú járműgyártás ágazat visszahúzta az ipar teljesítményét, amit a chiphiány magyaráz. Kiemelte: a járműgyártás súlya problémát okoz a gazdaság számára, szükséges lenne az ipari termelés nagyobb mértékű diverzifikációja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Rontotta a mobiltelefon-gyártók kilátásait az IDC

szo dec 11 , 2021
Az International Data Corporation (IDC) amerikai kutatócég rontotta az okostelefon-kiszállítások idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését a világban. Az IDC előrejelzése szerint 2021-ben 5,3 százalékkal, mintegy 1,35 milliárd darabra nő a globális okostelefon kiszállítás. Az amerikai kutatócég jövőre további 3 százalékos bővülésre számít. Mindkét adat gyengébb az eddig becsültnél, […]
5G

Friss, ropogós