Magyarország még jobban teljesít: másfél millió magyar nem internetezik

szegényA magyar háztartások háromnegyedében használnak csak vezetékes internetet, cserében másfél millió ember sehogy sem internetezik – közölte a Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A hatóság felméréséből az a meglepőnek egyáltalán nem nevezhető megállapítást tette, hogy a legkevésbé a szegényebb háztartásokban használják az internetet, valamint azokban, amelyekben nem él az általános iskolainál magasabb végzettségű ember. És ha mindez nem lenne elég, még az életkor is befolyásolja az internethasználatot. Csak mobiltelefonon vagy sehogyan sem tudnak a világhálóra kapcsolódni 1,1 millió háztartásban, összességében pedig a népesség 18 százaléka, vagyis 1,5 millió ember nem használja az internetet Magyarországon – közölték. Ahol nincs általános iskolainál magasabb végzettségű a családban, ott csak a háztartások negyedében van nagyképernyős internet, ahol legalább egy diplomás családtag is él, már kilenctized ez az arány. A vagyoni helyzetük alapján a társadalom alsó harmadához tartozók közül csak tízből hárman tudnak otthon számítógépen internetezni, míg a felső harmadba tartozók közül lényegében mindenki (96 százalék). A kutatás szerint, negyvenéves életkor alatt már lényegében mindenki internetezik, a hetven éven felülieknek viszont csak a harminc százaléka.

Ha viszont az anyagi helyzet és az életkor együttes hatását vizsgálják, akkor az tapasztalható, hogy a fiatalok esetében eltűnik a jövedelmi helyzet hatása, mert ők élethelyzettől függetlenül mindenképpen interneteznek valahol. A középkorúaknál viszont már élesen megjelenik a jövedelem hatása: akik jól élnek, lényegében mindannyian használják az internetet, a közepes és rosszabb helyzetűeknek viszont csak a 85 százaléka. Ugyanakkor még a jövedelmükből kényelmesen megélő időseknek is csak a hattizede (61 százalék) internetező, az átlagos és rossz anyagi helyzetűeknek pedig csupán a 40 százaléka – ismertették. A nem internetezők leggyakrabban – 74 százalékban – azzal magyarázták ezt, hogy nincs szükségük rá, ők viszont túlnyomó részben (81 százalék) idősek. Sokan említették (62 százalék), hogy nem értenek hozzá, de ők is szinte kizárólag (88 százalék) idős emberek. A megkérdezettek 29 százaléka úgy gondolta, nem tudnák folyamatosan fizetni az internetszámlát, illetve megfelelő eszközt sem tudnak venni hozzá. Ők rendszerint a legszegényebb, legalacsonyabb jövedelmű családok tagjai – olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A 4iG július végén kezdi az osztalékfizetést

ked jún 22 , 2021
A 4iG Nyrt. július 26-án kezdi az idei osztalékkifizetést; a részvényenkénti 22,49 forintos osztalék a saját részvények mennyiségét figyelembe véve és a múlt pénteki záróárra vetítve 3,5 százalékos hozamnak felel meg – közölte a társaság. A 4iG igazgatósága a közgyűlés hatáskörében eljárva áprilisban határozott az osztalék kifizetéséről, ám az időpontját […]
4iG