Kína próbálja kiengesztelni az Egyesült Államokat

Az Egyesült Államokat támadó, álhíreket terjesztő népszerű internetes fiókot törölt a WeChat nevű kínai közösségi applikáció – írta internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A WeChaten működő, több millió követővel rendelkező fiókot vasárnap függesztették fél, miután különféle, az Egyesült Államokat negatív színben feltüntető, szélsőséges álhíreket tettek közzé rajta. Az egyik, a fiókon májusban megjelent cikk szerzője például kannibalizmussal vádolja az amerikaiakat, és azt állítja, a koronavírus-járvány következtében már egymillióan haltak meg az Egyesült Államokban. Az írást legkevesebb százezren olvasták, míg a fiók támogatására 753 ember ajánlott fel pénzt. A WeChat a fiók, valamint további hét hozzá kapcsolódó fiók megszüntetését álhírek koholásával, idegengyűlölet szításával, valamint a közvélemény félrevezetésével indokolta – idézte a vállalat közleményét a SCMP.

A kínai kibertér felügyeletéért felelő hatóság a múlt pénteken indított el egy nyolc hónapon át tartó kampányt, amelynek célja, hogy megtisztítsa a kínai internetet az “illegális és hamis információktól”, ám ahogy a SCMP rámutat, nem világos, hogy a WeChat fiók beszüntetése a kampány része volt-e. A koronavírus-járvány kapcsán az elmúlt hónapokban elmérgesedett a viszony Washington és Peking között, amerikai részről egyre több vád éri Kínát a járvánnyal kapcsolatos lépéseket illetően. Bár Kína az utóbbi időben mérsékeltebb nyilatkozatokat tett, és inkább az együttműködés mellett érvel, a korábbiakban kínai részről is történtek vitatott megnyilvánulások – Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő például egy olyan elméletet tett közzé, miszerint az amerikai hadsereg is behozhatta Vuhanba az új koronavírust.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

#EuvsVirus: a volt microsoftos startupja is nyert

sze máj 27 , 2020
Az Európai Bizottság páneurópai technológiai versenyét business continuity (üzletfolytonossági) kategóriában, 381 induló közül a magyar virtuális sorkezelési megoldást kínáló Linistry Zrt. nyerte. Az Európai Bizottság – az Európai Innovációs Tanács vezetésével – ez év április 24-, 25- és 26-án egy-egy napos hackathont tartott, amelynek során a koronavírus-járvány elleni összefogást demonstrálva […]
Kövesdán Gyula, a Linistry Zrt. egyik tulajdonosa.

Friss, ropogós