Pintér: az információs társadalom korában kevesebb a titok

1

Pinter-SandorAz információs társadalom korában kevesebb a titok – mondta a belügyminiszter kedden Budapesten, A nyílt információgyűjtés fejlődő területei című nemzetközi tudományos-szakmai konferencián. Pintér Sándor közölte: az információ hatalom, korábban a családok és a közösségek zárt életet éltek, az információszerzésre csak különféle rendőri eszközökkel nyílt lehetőség. Ma már nyílt életvitelt folytatunk, és a közösségi oldalakon az emberek maguk osztják meg életük örömeit, bánatait. Az üzleti élet is nyitott a reklámok révén, és jelentős a nyílt politikai tevékenység is – mondta. Utóbbi legismertebb példájának a nyílt kormányzás elvét nevezte, amely szerint kötelező például a kormányzati döntéseket megalapozó információk közzététele.

Az információk egy elsőre végtelennek tűnő halmazt mutatnak, de szakavatottak szemében feldolgozható, értékes információkat jelentenek. A felhasználásukról azt mondta Pintér: a rendészeti politikai körön kívül kiemelkedik az üzleti felhasználási lehetőség, és a társadalomtudomány területén is egyre inkább használják ezeket a nyílt információkat. A nyílt információszerzés (Open Source Intelligence – OSINT) rendszeréről, az OSINT-ról azt mondta, hogy a lényege a nyílt információs halmazban történő céltudatos kutatás, amely kiegészíti, támogatja, megalapozza a rendészeti feladatoknál a megszerezhető információkat.

One thought on “Pintér: az információs társadalom korában kevesebb a titok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jövőre 32,3 milliárdból gazdálkodik az NMHH

csü nov 5 , 2015
Az Országgyűlés megszavazta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetését. A hatóság részére 32,3 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre (2015-ben ez a szám 32,4 mrd forint volt). Az NMHH 2016-os költségvetését 112 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés kedden. Az NMHH büdzséjének legnagyobb része, csaknem 19 […]