Júliusban tovább csökken az adatroaming ára

Neelie Kroes
Neelie Kroes

Egy másik uniós tagállamba utazó állampolgárok idén nyáron 25-ször kevesebbet fizetnek majd a külföldön igénybe vett adatroaming-szolgáltatásért, mint a 2010-es világbajnokság idején. A barangolási díjak drasztikus csökkentésében öt éve kezdődött folyamat július elsejével új szakaszba lép, amikor a jelenlegi megabájtonkénti 45 eurócentes ár helyett húsz eurócent lesz a maximális díj, amit a mobil szolgáltatók kiszámlázhatnak a barangolásos adatletöltésért. Az Európai Bizottság szerint ennél is kevesebbet kell majd fizetniük azoknak, akik az Európai Unió belüli utazásaik során mobiltelefonjukat térképek böngészésére, videofelvételek letöltésére, email-jeik elolvasására vagy közösségi oldaluk meglátogatására használják majd — írja a bruxinfo.hu.

Emellett a mobilhívások és az sms-ek díjszabása is csökkenni fog. A külföldi híváskezdeményezés esetében az eddigi percenkénti 24 eurócent helyett már csak maximum 19 eurócentet számíthatnak fel a szolgáltatók, ami 21 százalékos díjcsökkentést jelent. A hívásfogadásnál hét eurócent helyett percenként öt eurócent lesz a legmagasabb tarifa (-28,5 százalék). Az sms-küldés költsége nyolc eurócentről hat eurócentre megy le, vagyis negyedével lesz olcsóbb július elsejétől. Az adatletöltésnél és szörfözésnél lesz a legjelentősebb árzuhanás, 55,5 százalékos (itt az eddigi megabájtonkénti 45 eurócentes tarifa húsz eurócentre süllyed).

„Az a tény, hogy az adatbarangolási díjak drasztikusan csökkennek idén nyáron, mindannyiunk számára óriási könnyebbséget jelent. De ez nem elég. Miért van egyáltalán szükség roamingdíjakra az egységes piacon? Remélem, hogy az év végére tető alá hozzuk a megállapodást a barangolási díjak eltörléséről. Az Európai Parlament már megszavazta a javaslatokat, most a tagállamokon a sor, hogy feltegyék az i-re pontot!” – jelentette ki Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új, mindenbenne moDellek

pén jún 27 , 2014
A Dell bemutatta az OptiPlex termékcsalád legújabb tagjait az OptiPlex 3030 All-in-One és az OptiPlex 9030 All-in-One modelleket. Az olcsó, környezetbarát OptiPlex 3030 All-in-One számítógépet a gyártó közleménye szerint kategóriájában kiemelkedő hatékonyság és felügyeleti szolgáltatások jellemzik. Az OptiPlex 3030 választható Windows 7, 8.1 vagy Ubuntu operációs rendszerrel is. A Dell […]
kapcsoló

És még ez is...