IT-biztonság: vesztésre állunk a halálcsillag ellen

halalcsillagA Kaspersky Lab közzétette első negyedéves it-biztonsági jelentését. E szerint az első negyedévében azonosították a máig ismert legfejlettebb, tartósan fennálló kiberkémkedési veszélyt, az Equation-t. A vírusok halálcsillagának kikiáltott malware vezetett a Stuxnet és a Flame veszélyekhez, első mintái pedig 2002-re tehetőek és mindmáig aktív. Ugyanezen időszakban adta ki a Kaspersky részletes jelentését a Carbanak-ról, amely ezidáig a legnagyobb nyereséggel rendelkező kiberbűnözői csoport, közel egymilliárd dollárral, amelyet közvetlenül a bankoktól loptak el. Szintén ekkorra tehető a Desert Falcon felfedezése is, amelyet az első ismert, arab kiberkémkedési csoportosulásként tartanak számon, valamint ekkor észlelték a francia nyelvű Animal Farm támadásait is.

Az első negyedévben a Kaspersky szakértői megerősítették, hogy egy olyan fenyegetést azonosítottak, amely eszközeinek összetettségét és kifinomultságát tekintve felülmúl minden korábbit, amit ismerhettünk – ez nem más, mint Equation csoport. 2001 óta az Equation csoport több ezer – egyes feltételezések szerint több tízezer – áldozatot fertőzött meg a világ több mint harminc országában. A támadások a következő szektorokat érintették: kormányzati és diplomáciai szervezetek, távközlés, légiközlekedés, energia, nukleáris kutatás, olaj és gáz, katonaság, nanotechnológia. Célpontok voltak továbbá az iszlám aktivisták és tudósok, a tömegmédia, a közlekedés, a pénzintézetek és olyan vállalatok, amelyek titkosítási technológiákat fejlesztenek.

  • Kétszer annyi rosszindulatú támadás az elmúlt negyedévben
  • A Kaspersky Security Network adatai szerint, a Kaspersky Lab termékei összesen 2.2 milliárd rosszindulatú támadást hárítottak el számítógépeken és mobil eszközökön 2015 első három hónapjában, amely az előző év ugyanezen időszakában mért adat duplája.
  • A Kaspersky Lab megoldásai 469 millió, online forrásból induló támadást állítottak meg világszerte, amely egyharmaddal (32.8 százalékkal) több, mint 2014 első negyedében.
  • Több mint 93 millió egyéni URL-t azonosított rosszindulatúként, amely 14,3 százalékkal több, mint 2014 első negyedében.
  • A Kaspersky Lab termékek által semlegesített támadások 40 százaléka Oroszországban található forrásokkal rendelkezett. Az elmúlt évben Oroszország az Egyesült Államokkal osztozott az első helyen, a webes támadások 39 százalékának kiindulópontjaként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megérkezett az IFS Applications 9

ked máj 12 , 2015
A rekord számú látogatót vonzott az IFS Világkonferencia 2015. A rendezvényen a vállalat az IFS Applications legújabb, 9-es verziójának piacra bocsátása mellett a felhasználó számban elért mérföldkővel, az IFS Akadémiával, a menedzselt felhőszolgáltatással, a vállalati szervizmenedzsment megoldásával, valamint in-memory kezdeményezésével kapcsolatos bejelentéseket tett. Megjelent a számos új funkciót, minden eddiginél magasabb […]

Friss, ropogós