Pölöskeiné: végre egyre kevesebben jelentkeznek gimnáziumba

Pölöskei GábornéA nyolcadikosok 41 százaléka technikumokban tanul tovább – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné szerint előremutató az arányok megváltozása, hiszen míg három-négy évvel ezelőtt a nyolcadikosok 41 százaléka gimnáziumba jelentkezett, most a technikumokba jelentkeztek ennyien, és a gimnáziumokba kevesebben, a diákok 34 százaléka. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy “még van ahova fejlődni”, és példaként említette Ausztriát, ahol a nyolcadikosok 21 százaléka választja a gimnáziumot, a többi diák a szakképzés mellett dönt. A szakképzés vonzereje az ösztöndíj mellett, hogy a tanuló először egy ágazatot ismer meg; technikumban két évet, szakképző iskolában egy évet tanul – mondta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a tanulóknak nem kell azonnal szakmát választaniuk; munkaköröket ismernek meg és megtanulják, milyen szakmák vannak az adott ágazatban, és az ágazati ismeret megszerzése után indul a szakképzés. Utóbbiról Pölöskeiné azt mondta, nagyon jó lehetőség a családoknak és a gyerekek is, mert érettségit, szakmát, ösztöndíjat és a duális képzés által munkalehetőséget is biztosít. A szakképzést választók számában idén tíz százalék a növekedés tavalyihoz viszonyítva. A magyar szakoktatás a nyugat-európai képzések felé mozdult el, vagyis inkább a gyakorlaton van a hangsúly, mintsem az elméleten – fűzte hozzá. Idén nagyon sok technikumban csak 4,3 feletti átlaggal kerültek be diákok, vagyis “a szakképzés is elkezdett válogatni” – fogalmazott. (Hurrá! A -szerk- megj.)

One comment to “Pölöskeiné: végre egyre kevesebben jelentkeznek gimnáziumba”
  1. Megint felszabadul/kiürül néhány szép középület, amit senki más nem tud majd megvédeni, mint az új lovagok és aranypolgárok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.