Pölöskeiné: végre egyre kevesebben jelentkeznek gimnáziumba

1

Pölöskei GábornéA nyolcadikosok 41 százaléka technikumokban tanul tovább – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné szerint előremutató az arányok megváltozása, hiszen míg három-négy évvel ezelőtt a nyolcadikosok 41 százaléka gimnáziumba jelentkezett, most a technikumokba jelentkeztek ennyien, és a gimnáziumokba kevesebben, a diákok 34 százaléka. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy „még van ahova fejlődni”, és példaként említette Ausztriát, ahol a nyolcadikosok 21 százaléka választja a gimnáziumot, a többi diák a szakképzés mellett dönt. A szakképzés vonzereje az ösztöndíj mellett, hogy a tanuló először egy ágazatot ismer meg; technikumban két évet, szakképző iskolában egy évet tanul – mondta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a tanulóknak nem kell azonnal szakmát választaniuk; munkaköröket ismernek meg és megtanulják, milyen szakmák vannak az adott ágazatban, és az ágazati ismeret megszerzése után indul a szakképzés. Utóbbiról Pölöskeiné azt mondta, nagyon jó lehetőség a családoknak és a gyerekek is, mert érettségit, szakmát, ösztöndíjat és a duális képzés által munkalehetőséget is biztosít. A szakképzést választók számában idén tíz százalék a növekedés tavalyihoz viszonyítva. A magyar szakoktatás a nyugat-európai képzések felé mozdult el, vagyis inkább a gyakorlaton van a hangsúly, mintsem az elméleten – fűzte hozzá. Idén nagyon sok technikumban csak 4,3 feletti átlaggal kerültek be diákok, vagyis „a szakképzés is elkezdett válogatni” – fogalmazott. (Hurrá! A -szerk- megj.)

One thought on “Pölöskeiné: végre egyre kevesebben jelentkeznek gimnáziumba

  1. Megint felszabadul/kiürül néhány szép középület, amit senki más nem tud majd megvédeni, mint az új lovagok és aranypolgárok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elindult Trump kommunikációs platformja

csü máj 6 , 2021
Saját kommunikációs platformot indított Donald Trump korábbi amerikai elnök, hogy közvetlenül tudjon kommunikálni követőivel. A platform a From the Desk of Donald J. Trump néven fut, és a www.donaldjtrump.com/desk internetes címen található meg. A volt elnök bejegyzéseket, képeket és videókat tehet közzé rajta, amelyeket a követők megoszthatnak a Twitteren és […]
Donald Trump

És még ez is...