Ismerd meg hogyan fognak megkopasztani az orv(adat)halászok

adathalászEgy friss kiberbiztonsági jelentés szerint egy év alatt körülbelül a tízszeresére nőtt az adathalász támadások körében egy régi-új módszer.

Az elmúlt hónapokban Magyarországon is számos felhasználó találkozott köztes felületet alkalmazó adathalász kísérlettel a kibertérben, még ha nem is tudott róla, hogy ez egy újfajta, minden eddiginél szofisztikáltabb phishing módszer. A támadók jellemzően valamilyen online piactéren próbálják behálózni áldozataikat. Úgy tesznek, mintha meg akarnák venni a terméket, ám valójában egy adathalász oldalra csalogatják az eladót, ahol arra próbálják meg rávenni valamelyik nagyobb bank weboldalának megjelenését lemásolva, hogy megadja személyes információit vagy a bankkártyaadatait, esetleg engedélyezze a hozzáférést a netbankjához.

Ezt hívják a kiberbiztonsági szakemberek „3rd party phishing” támadásnak, amikor a kiberbűnözők egy harmadik félnek adják ki magukat, így próbálják meg megtéveszteni egy szervezet, jellemzően egy pénzintézet felhasználóit. Az elemzés szerint drámai mértékben megnőtt az ilyen jellegű incidensek száma, és számos ágazatot érint a pénzintézetektől kezdve az e-kereskedelemig és szállítmányozáson át egészen a telekommunikációs és állami szektorig. A kiberbiztonsági vállalat egyik nagy európai ügyfelének tapasztalatai szerint míg tavaly mindössze két százalék volt az ilyen módszer az adathalász esetek között, 2023-ra ez az arány már 21 százalékra nőtt.

Régi trükk új csavarral

Néhány éve, 2020-ban azonosították először ezt a típusú támadást -úgyhogy annyira azért nem új a módszer-, és napjainkra már világszerte elterjedt, mivel sokkal hatékonyabb, mint a „hagyományos” adathalászat. A támadók ugyanis így szélesebb „hálót” vethetnek ki, vagyis több felhasználót tudnak megcélozni, ezáltal a potenciális zsákmány is nagyobb. Ráadásul a módszer annyira összetett és szofisztikált, hogy könnyebben megtéveszti a gyanútlan ügyfeleket, mint egy egyszerű, a bank nevében küldött e-mail, ami napjainkban már egyre több felhasználóban gyanút kelt.

Az elemzés szerint a támadók összesen több száz globális pénzintézet ügyfeleit célozzák meg olyan közvetítő weboldalakon keresztül, amelyek egy megbízható márkát imitálnak. Ez többnyire a megtévesztésig hasonlít az eredetire mind a megjelenés, mind a domainnév tekintetében. A kiberbűnözők így a „hagyományos” adathalászathoz képest beiktatnak egy plusz lépést, és egy látszólag független cégnek adják ki magukat. Ezáltal könnyebben el tudják kerülni a leleplezést, miközben rengeteg vállalat ügyfelétől tudnak hitelesítő adatokat és személyes információkat begyűjteni. Ezután a kapott adatokat összegyűjtik, és vagy maguk használják fel illegális tevékenységre, vagy eladják.

A vizsgálat szerint a támadási módszert a világ minden pontján alkalmazzák, ám a megszemélyesített „harmadik fél” oldalak régiónként eltérőek. Európában és az Egyesült Királyságban jellemzően postai szolgáltatóknak, e-kereskedelmi platformoknak, adófizetési platformoknak, mobilszolgáltatóknak és állami szerveknek adták ki magukat a támadók. Az USA-ban és Kanadában szállítmányozó cégek és e-kereskedelmi oldalak voltak a leggyakoribb „digitális álruhák”, míg az ázsiai és csendes-óceáni térségben szintén a logisztikai vállalatok és a kormányzati oldalakat használták fel a csaláshoz. A közös pont az volt, hogy ezeken keresztül minden esetben pénzintézetek céloztak, ezeket utánzó oldalakra irányították az ügyfeleket.

Nehéz a védekezés, de nem lehetetlen

Megnehezíti a védekezést, hogy nem is közvetlenül a pénzintézetek ügyfeleit célozzák a támadók, hanem egy köztes felületet használnak. Ezért különösen fontos a kockázatok csökkentéséhez, hogy minden érintett szektorban felkészítsék a vállalatok a felhasználóikat, ügyfeleiket és alkalmazottaikat az újfajta támadások elleni védekezésre.

Emellett az is hatékonyan csökkenti a kockázatokat, ha folyamatosan monitorozzák a világhálót a hasonló domainek, illetve a márkaelemek engedély nélküli használata után, majd az azonosított, rosszindulatú domaineket minél hamarabb eltávolíttatják. Ezek jellemzően olyan feladatok, amelyeket a szervezetek nem saját hatáskörben oldalnak meg, hanem a hatékonyság és a költségek optimalizálása érdekében egy külső DRP (Digital Risk Protection) szolgáltatóra bízzák, amely a folyamat elejétől a végéig, azaz a detektálástól a validáláson át az eltávolításig gondoskodik a kockázatok minimalizálásáról, segítve a vállalat és az ügyfelek adatainak védelmét.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Morgan Stanley jó: diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat támogat

ked szept 19 , 2023
ShareTweetPinShareA Morgan Stanley munkatársai pályakezdőket, tehetséges roma fiatalokat és női vezetőket is támogatnak. A „giving back” a Morgan Stanley egyik alapértéke, vagyis az, hogy a munkatársak igyekeznek vissza is adni – például tudásukból, tapasztalatukból – annak a közösségnek, amelynek részei. Ennek egyik eszköze a mentorálás: a bank alkalmazottai számos program […]
Morgan Stanley

És még ez is...