IoT: nemzetközi szinten fontos eredmények az SZTE-n

Internet of Things, A dolgok interneteAz IoT  rendszerek biztonságát javító, négyéves, 300 millió forintos költségvetésű projekt zárult le a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével.

Az informatika területén napjaink egyik jelentős problémáját jelentik a különféle rendszerek elleni kibertámadások. Az SZTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint Debreceni Egyetem kutatóinak részvételével, a Nemzeti Kiválósági Program mintegy 120 millió forintos támogatásával megvalósult projekt egyik meghatározó célkitűzése a dolgok internete (IoT) rendszerek biztonságának növelése volt, amelyet alkalmazás szintű elemzéssel, valamint a forráskódban található sérülékenységek detektálásával értek el. A projektben résztvevő szegedi kutatók – az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszékének és Bolyai Intézetének munkatársai – nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket értek el a kibertámadások fő kiinduló pontja, a szoftverekben található sérülékenységek pontosabb azonosításában és az ezeket kereső vizsgálatok hatékonyságának növelésében.

Kidolgoztak egy szabadalmi oltalmi bejelentés alatt álló hibrid – statikus és dinamikus – forráskód-analízis módszert, amelyet mesterséges intelligencia alapú eljárással kombinálva hatékonyabban vizsgálhatók a szoftverek – a többi közt az IoT alkalmazások – forráskódjában rejlő biztonsági rések. Az eljárás előnye, hogy ezzel jelentősen csökkenthető a biztonsági hibákkal kapcsolatos téves jelzések száma. A modern titkosítási eljárásoknak matematikai szempontból is erősnek kell lenniük, ami a kis kapacitású IoT eszközökben különleges problémákat vet fel. A kvantumkomputeres támadásoknak is ellenálló úgynevezett poszt kvantum kriptográfiai módszerek esetén például felveti, hogy a titkosító kulcs ne legyen túl nagy, elférjen az eszköz memóriájában. Az SZTE matematikusainak és informatikusainak sikerült a titkosító kulcsok és az általuk használt függvények esetében nemzetközi szinten fontos eredményeket elérniük.

Az infokommunikációs technológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe az IoT, amely lényege, hogy a mindennapokban használt eszközök elérhetők az interneten keresztül, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Q3: csökkentek a pc-eladások

sze okt 12 , 2022
Csökkentek a pc-eladások a világon az idei harmadik negyedévben, akárcsak a második és az első negyedévben is éves összevetésben. Az International Data Corporation amerikai informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült adatok szerint a személyi számítógépek kiszállítása világszerte 15 százalékkal, 74 millió 252 ezerre esett a szeptember végével zárult három […]
IBM PC

És még ez is...