Internyet: Ukrajna orosz beavatkozástól tart

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője ülésre hívta össze a kiberbiztonsági koordinációs központot, amelyen elrendelte a választási informatikai rendszer kiberbiztonságának fokozott biztonsági módba helyezését – közölte a az RNBO sajtószolgálata. Turcsinov az ülésen hangsúlyozta: alapos ok van azt feltételezni, hogy az orosz vezetés bármi áron megpróbálja majd a választási folyamatot felhasználni Ukrajnával szembeni hibridháborús terveinek megvalósítására. Ukrajnában jövő március végén lesz az elnökválasztás első fordulója, ősszel pedig parlamenti választásokat is rendeznek az országban.

Az RNBO vezetője szerint az Egyesült Államok és több nyugat-európai ország példája azt mutatja, hogy a Kreml megpróbálja majd a kiber- és az információs térben befolyásolni az ukrajnai társadalmi és politikai folyamatokat. Kiemelte, hogy a választások információs és kiberbiztonságának szavatolása megköveteli több állami intézmény munkájának összehangolását, elsősorban a Központi Választási Bizottságét, a kiberbiztonságra szakosodott állami szervekét, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a rendőrség szakrészlegeiét. Az ülésen döntés született arról, hogy a felsorolt intézmények közös munkacsoportot hoznak létre a választási rendszer biztonságos és megbízható működésének szavatolására.

Next Post

Adatbázis készült az állampárt meghatározó tisztségviselőiről

pén okt 19 , 2018
Adatbázis készült a kommunista állampárt meghatározó tisztségviselőiről – mondta Tóth Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa. Párt-Állam-Párt címmel létrehozott nyilvános internetes adatbázis a történészek és levéltári munkatársak kutatása mellett, felsőoktatási segédanyagként, illetve szemináriumi dolgozatok előkészítésében is hasznos lehet – fűzte hozzá. Elmondta: az adatfeldolgozás 2017-es kezdete óta 47 levéltári munkatárs […]

Friss, ropogós