Átlagosan 18 700 forintot szánunk a kínai okostelefonunk javítására

“Kínai telefonokra specializálódott szakszervizként elég pontos képünk van arról, hogy mely gyártók a legkedveltebbek Magyarországon. Tavaly 49 különböző gyártó telefonja fordult meg a szervizben, ám a javítások nyolcvan százalékát tíz gyártó készülékei tették ki” — közölte a [-]míniszos.hu-val Csernai Kata, a kínai okostelefonok javítására specializálódott szerviz, a kinaitelefonjavitas.hu ügyvezetője. Mint elmondta nagyon sok egzotikus típus megfordul náluk, a hibajavításoknak mégis mindösszesen négy százalékát nem tudták vállalni alkatrészhiány, vagy amiatt, hogy klón telefont akartak velük javíttatni. A hibabejelentések 41 százaléka kijelző törés miatt történik, töltési hibával a bejelentések 11 százaléka érkezik. A telefonon futó Android szoftverrel az esetek 15 százalékban volt probléma. A megrendelt javítások 66 százaléka hardveres javítás. A szervizvezető tapasztalata szerint míg a drága telefonokra szívesen költenek az emberek, a bevizsgálás után kapott árajánlatot gyakrabban utasítják el az olcsóbb, harminc-hatvan ezer forintos kategóriába tartozó telefonok tulajdonosai. A leadott készülékek 22 százaléknál nem kérték a javítást, az esetek túlnyomó többségében az ár miatt. Az átlagos javítási díj 18 700 forint. A javítások 36 százaléka a 9-20 ezer forintos díjkategóriába tartozik. A legdrágább javítás 2017-ben 72 600 forint volt, egy OnePlus 3 telefon kijelzőcseréje ért meg ennyit a tulajdonosának. Azért ezek a kiugró díjak ritkák, ötvenezer forint feletti összeget csupán a javítások négy százalékért fizettek — közölte Csernai.

Az ismert nagy márkák mellett egyre több ún. B-brandhez tartozó, vagy köznapi nyelven kínai telefont használnak Magyarországon. Egyrészt az elmúlt két-három évben gombamód szaporodtak az olcsóbb kínai telefonokat kínáló magyar webshopok. Másrészt egyre több magánszemély rendel egyenesen Kínából elektronikus eszközöket, köztük okostelefonokat is. Az ismert márkák középkategóriás készülékeinek megfelelő tudású telefonokat már 150-200 dollárért is meg lehet venni, gyakran ingyenes szállítással. Erre hivatalosan még rájön a 27 százalékos ÁFA, de a kínai eladók rutinjának köszönhetően gyakran elmarad ez a tétel. Magyarul ötvenezer forintért már igen jó kártyafüggetlen telefonunk lehet, ha egy kínai webshopból rendeljük. Ez az olcsóság akkor bosszulja meg magát, ha a telefon elromlik. A kínai eladók felé érvényesíteni a garanciát híresen körülményes. Még ha a hajlandóság adott is az eladó részéről, a Kínába való postázás költsége, az ügyintézés egy-három hónapos időtartama, és gyakran a kommunikáció angol nyelve is sokak kedvét elveszi ettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hoppá! Az LG mobil stratégiájának középpontjában a valós fogyasztói igények fognak állni

vas márc 4 , 2018
Az LG Electronics (LG) mobilkommunikációs divíziójának új vezetője megosztotta a vállalat mobilpiaci stratégiáját. Sose találnák ki maguktól, ezért megosztjuk: a vállalat a valós fogyasztói igényeknek kíván megfelelni az LG márka iránti bizalom erősítésével, az alapvető technológiai újításokra koncentrálva. A divízió elnöke, Hwang Jeong-hwan szerint a sikeres prémium készülékeken alapuló csúcskategóriás […]

Friss, ropogós